Kennis en opvattingen van het Nederlandse publiek over palliatieve sedatie

ampul

Het NTvG heeft een zeer leesbaar artikel gepubliceerd over de bekendheid en acceptatie van palliatieve sedatie onder de Nederlandse bevolking [1]. Natuurlijk leest u het als zorgverlener zelf eerst (gratis), maar een belangrijk stuk kennis voor de praktijk is wat mij betreft het volgende: men moet er meestal goed voor gaan zitten om aan leken uit te leggen wat palliatieve sedatie nu wél is en wat het nu níet is.

57% van 1960 respondenten (een respons van 78%) gaf nl. aan niet te weten wat de term ‘palliatieve sedatie’ inhoudt. Nog eens 21% gaf aan dit ‘enigszins’ te weten en de resterende 22% gaf aan te weten wat dit is. Daarbij wordt in de publicatie niet vermeld of deze mensen ook daadwerkelijk correct konden aangeven wat palliatieve sedatie inhoudt. In het originele rapport (zie hieronder) lezen we dat oudere, vrouwelijke en hoog opgeleide respondenten vaker bekend waren met begrippen ‘euthanasie’, ‘palliatieve sedatie’ en ‘wilsverklaring’ dan anderen.

Er is meer in het artikel te vinden, maar dit sprong er voor mij wel uit. Uit eigen ervaring kan ik aanvoeren dat het ook zeer op prijs gesteld wordt om dit goed uit te leggen. Soms moet dat meer dan 1 keer gebeuren. Ga er niet zomaar vanuit dat mensen snappen wat je zojuist hebt vertelt. De situatie waarin het onderwerp aan de orde komt is een ingrijpend life-event en dit heeft beslist invloed op de retentie van informatie. Zonodig: Teach Back!

Voor wie de smaak echt te pakken heeft, is er ook het complete rapport over het ‘KOPPEL’-onderzoek (kennis en opvattingen van publiek en professionals over medische besluitvorming en behandeling rond het einde van het leven), waar de NTvG publicatie een deel van beschrijft. 

 1. van der Kallen, H. T. H., Raijmakers, N. J. H., Rietjens, J. A. C., van der Male, A. A., Bueving, H. J., van Delden, J. J. M., & van der Heide, A. (2014). Kennis en opvattingen van het nederlandse publiek over palliatieve sedatie. Ned Tijdschr Geneeskd158 , A7326+ [URL]
Advertenties
Getagged , ,

6 thoughts on “Kennis en opvattingen van het Nederlandse publiek over palliatieve sedatie

 1. wilmamazone schreef:

  OMG! Ik wist niet dat het zó erg was. Wat hebben we het dan al goed in Nederland:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3666203/2014/06/03/Miljoenen-lijden-zonder-pijnbestrijding.dhtml

  Pijnbestrijding is wereldwijd al een groot probleem, maar de situatie zal de komende decennia nog verder verergeren. Dat verwachten de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de WPCA, de Wereldwijde Palliatieve Zorg Alliantie. Veel landen hebben nu nauwelijks middelen en faciliteiten voor pijnbestrijding. Maar er lijkt verbetering op komst.

  Het is in veel landen slecht gesteld met de palliatieve zorg. Wereldwijd heeft 80 procent van de landen weinig of zeer beperkte toegang tot sterke pijnstillers, met name ontwikkelingslanden. In 2012 zouden volgens onderzoek bijna 18 miljoen mensen zijn overleden die in onnodig veel pijn verkeerden.

  “Dat komt meestal door onwetendheid. Ze weten niet wat palliatieve zorg is en dat het mogelijk is om pijn te verlichten”, stelt dr. Connor. “De politie is geleerd dat elke psychoactieve stof een hard drug is. Ze snappen niet dat als je pijn hebt en zo’n middel neemt, dat dat niet tot verslaving leidt maar tot verlichting van de pijn.”

  Ook artsen moeten volgens hem een betere opleiding krijgen in de mogelijkheden van pallaitieve zorg. Zij zijn nu nog te vaak te bang dat hun patiënten verslaafd raken of dat de sterke medicijnen de patiënten zullen doden, aldus Connor. Hij stelt dat het niet alleen aan komt op verandering van wetten en regelgeving, maar vooral op verandering van houding. “Als je arts bent en je hebt geleerd om op een bepaalde manier zorg te verlenen, dan blijf je dat zo doen.”

 2. Bram Hengeveld schreef:

  Het is natuurlijk wel een ander vraagstuk, want je hebt het over de toegankelijkheid van palliatieve zorg. Die is in NL hoog. De verdeling op de wereld is echter zéér krom. Zie bijv ook: http://bit.ly/1pPQBH3

 3. wilmamazone schreef:

  By the way: je hebt de klok nog op wintertijd staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: