Diagnostiek voor dummies

Ook een diagnose!

Diagnostiek is een verbazingwekkend interessant gebied, met een aantal valkuilen die op het eerste gezicht niet bepaald evident zijn. Om dit moeras te doorkruisen zijn een aantal mogelijkheden Eén optie is bijvoorbeeld het lezen van ‘Bad Science‘ van Ben Goldacre te lezen en andere om ‘Grobbee‘ door te spitten. Ik heb beide gedaan en in beide wordt het onderwerp in aparte hoofdstukken behandeld. Goldacre’s boek is toegankelijk en leuk, de tweede is zakelijk en diepgravend. Een veel makkelijker manier is het lezen van een recent artikel in Medisch Contact door Frits van Dam en Lukas Stalpers: Geef commerciële bodyscans geen kans

Aan de hand van een aantal valkuilen wordt de wereld van de diagnostiek inzichtelijk gemaakt en staat aan het eind van het liedje het bedrijf  PreScan in het hemd.

Het nut van een nieuwe screeningsmethode, zoals de total bodyscan, moet dan ook eerst in een gerandomiseerd onderzoek met een strenge medisch-ethische toetsing worden onderzocht. Het gebruik van medische tests voor screening buiten een ethisch getoetste wetenschappelijke studie valt wat ons betreft onder een overtreding van de Neurenbergcode die ervan uitgaat dat:

Spot on. Ter aanvulling:  een diagnostische test wordt in eerste instantie praktisch altijd in een crossectioneel onderzoek bekeken, waarin het wordt vergeleken met een ‘gouden standaard’ (de best beschikbare test). Een gerandomiseerd onderzoek komt meer aan het einde van de route, wanneer een reeds bewezen accurate test in de praktijk wordt onderzocht om het werkelijk effect van  te testen. Aangezien de scans zoals die door PreScan worden gebruikt voldoende zijn onderzocht, is het inderdaad wel zo ethisch om de handel en wandel van PreScan aan een gerandomiseerd onderzoek te onderwerpen.

 

Advertenties
Getagged

One thought on “Diagnostiek voor dummies

  1. wilmamazone schreef:

    Een artikel hierover van Broer Scholtens:
    http://www.kwakzalverij.nl/1482/Bestuursleden_vereniging_raden_toelating_body_scan_af

    Bestuursleden vereniging raden toelating body scan af

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: