Wat vinden verpleegkundigen van….. dikke mensen?

Noem het obees, corpulent of zwaarlijvig. Maar dik zijn staat garant voor een bult narigheid. Het verhoogt de kans op allerlei ziekten en heeft een negatieve invloed op educatie, baansucces en persoonlijke relaties. In de westerse wereld wordt het – in weerwil van wetenschappelijk bewijs – vooral beschouwd als een eenzijdige tekortkoming, waarin zelfcontrole de missende component is.

Maar wat vinden zorgverleners er nu van? Beïnvloedt het tegenover zich hebben van een obese patiënt hun visie op die persoon? En hoe ziet het met de geleverde zorg?

Ik denk dat de gemiddelde zorgverleners wel verhalen kent van zwaarlijvige patiënten die aan hebben gegeven door collega X of Y nogal eh… hufterig te zijn behandeld. Maar u weet ook dat één vogel geen zomer maakt. Budd et al. (2011) zochten daarom de archieven door, op zoek naar onderzoek dat de attitude van zorgverleners onder de loep neemt. Want, gezien het feit dat de prevalentie van obesitas voorlopig niet lijkt te dalen, is het belangrijk om te weten of dit ook een (negatieve) invloed heeft op zorguitkomsten.

Roffel….

Ze vonden in totaal 15 studies uit de laatste 18 jaar die aan hun criteria voldeden. Van de 15 onderzoeken waren er 3 uitgevoerd onder artsen, 1 met een mengelmoes van zorgverleners, 2 met diëtisten, 1 met psychologen, 2 met obesitas specialisten en 6 met verpleegkundigen.

Onder verpleegkundigen, diëtisten, psychologen en obesitas specialisten werd geen bewijs gevonden van een negatieve impact op de zorglevering, al was er onder artsen sprake van wisselende uitslagen op dit vlak. Er wordt melding gemaakt van het beoordelen van obese personen als ‘onaantrekkelijk’, ‘minder intelligent’ en ‘minder therapietrouw’. Ook vertoonden de uitkomsten een neiging tot het nadruk leggen op individuele controle.

Oudere verpleegkundigen lieten in de nieuwste studies (>1990) minder bevooroordeelde ideeën zien dan de jongere. Er werden ook weinig genderverschillen gevonden in overtuiging en in nieuwer onderzoek werden er gemiddeld een minder negatieve houding aan het daglicht gebracht. Wanneer het effect van de eigen lichamelijke gesteldheid op attitude werd onderzocht onder verpleegkundigen dit uitwees dat de zwaardere verpleegkundigen minder negatief tegenover obesitas stonden. Wel is het volgens de auteurs opvallend is dat in de meeste onderzoeken er juist geen verband werd gevonden tussen de eigen lichamelijke gesteldheid van zorgverleners en hun visie op of de zorg verleend aan obese personen. Onder artsen die zich aan het dunne of dikke uiteinde van het spectrum waanden werd in 1 onderzoek wel een negatief effect gevonden op het gemak waarmee het (verliezen van) gewicht werd besproken.

Kwaliteitje, kwantiteitje?

Helaas waren de studies van een nogal wisselende aard. Er werden verschillende meetinstrumenten gebruikt en in slechts één onderzoek werd het effect van een interventie op attitude onderzocht. Geen enkel onderzoek bevatte een controlegroep, in een enkele werd willekeurige groepselectie toegepast. Ook waren sommige response rates tergend laag (in één onderzoek was er sprake van een follow up van slecht 37%) Het maken van meta-analyses was dientengevolge ook niet mogelijk.

Al met al, zo concluderen de auteurs, valt het waarschijnlijk wel mee met de invloed van attitude jegens obesitas op de geleverde zorg. Niettemin is het duidelijk dat er ook onder zorgverleners een negatieve attitude te vinden is jegens obese personen. Errare humanum est? Of?

Helaas doet, mijns inziens, de kwaliteit en generaliseerbaarheid van de onderzoeken de robuustheid van deze conclusies weinig goeds.

Literatuur

Budd, G. M., Mariotti, M., Graff, D., & Falkenstein, K. (2011). Health care professionals’ attitudes about obesity: An integrative review. Applied Nursing Research 24 (3), 127-137. [abstract]

Advertenties
Getagged , , , ,

4 thoughts on “Wat vinden verpleegkundigen van….. dikke mensen?

  1. Annemiek schreef:

    Een goede link over gedragsverandering, en ik vindt dat gele t-shirt van die man op de foto wel grappig :)

  2. Bram Hengeveld schreef:

    Ha die Annemiek. Ja hij’s cool (dat t-shirt)! Eerlijk gezegd heb ik geen evidence base voor de link over gedragsverandering ;)

  3. Annemiek schreef:

    O daar moet toch wel wat over te vinden zijn. Het onderwerp is al zo oud als de mensheid :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: