Wall of fame, wall of shame: Verpleegkundige heldin aangeklaagd door kwakdokter & co.

Rationaliteit. Een mooi woord. Naar mijn idee heeft het te maken met het weloverwogen gebruik van het volledige bereik van onze grijze massa. Ter illustratie: men kan als nationale beroepsorganisatie (lees: V&VN) rationele argumenten aanvoeren om studenten van een opleiding verpleegkunde te weigeren. Of niet natuurlijk. Men kan ook rationele argumenten gebruiken om een kwakzalvers-opleiding op ‘HBO-niveau’ goed te praten. Of niet. Men kan het RIVM bij de verkeerde rechtbank aanklagen voor het niet bieden van informatie die ze wél bieden. Ja ja. Irrationaliteit kent geen grenzen. Maar het allerleukste zijn natuurlijk rationele argumenten om pijlers van de samenleving te ondermijnen. In de rechtszaal. Een kleine opsomming:

Ben Goldacre werd aangeklaagd door Matthias Rath. (Rath heeft een deftige vinger in de pap gehad waarmee duizenden levens zijn vergiftigd in Zuid-Afrika ten tijde van Thabo Mbeki, diens onlangs overleden minister van Gezondheid en hun ronduit belachelijke HIV-politiek) Lucia de B. werd aangeklaagd en schuldig verklaard op basis van het relaas van een non-expert in statistiek en zag haar leven verpest worden. Gelukkig werd deze rechterlijke dwaling, veel te laat, rechtgezet. Simon Singh maakte een rationeel argument tegen chiropractors die, de immense ironie ten spijt, ‘bogus claims’ gebruiken om middels een rechtszaak vrijheid van wetenschappelijke kennisuiting te ondergraven.

En zo kunnen we waarschijnlijk wel even doorgaan. Een vrij recent, maar enigszins aan mijn aandacht ontsnapt nieuw hoofdstuk in het boek ‘Hoe goed zorgverlenersgedrag om zeep te helpen’ vinden we in Winkler, Texas (VS) en wordt (o.a.) beschreven door ‘Orac’ op zijn uitstekende  weblog ‘Respectful Insolence‘.

Laat me u even bijpraten:

Stel: je werkt als verpleegkundige in een ziekenhuis. In dat ziekenhuis werkt ook een arts die de regels nogal aan z’n laars lapt. De arts voert bijvoorbeeld rare operaties uit en benadert patiënten met een kruidenmengsel dat hij verkoopt. (ten overvloede: natuurlijk bestaat er geen sikkepit bewijs dat het kwakmengsel werkt voor iets anders dan het vullen van een geldbuidel) Als verpleegkundige denk je: ‘mijn patiënten lopen gevaar’ en geheel in lijn met je beroepscode probeer je het euvel aanhangig te maken bij het ziekenhuis waar je werkt. Dus je schrijft samen met een collega een brief.

Gevolg: nul op het rekest. Nou ja. Je wordt enkele maanden later zonder duidelijke reden ontslagen. Nadat je met z’n tweeën zo’n 47 jaar lang werk hebt verzet voor het betreffende ziekenhuis. Dus ga je naar de organisatie die over dat soort dingen gaat: the Texas Medical Board. En dan wordt je aangeklaagd. Voor het gebruik van gevoelige informatie en het schenden van het recht van patiënten op privacy. Door de kwakdokter die op de hoogte is gesteld van de aantijgingen. Daar kan je de bak voor indraaien, tot maximaal tien jaar.

Klinkt ‘out of this world’? U zou beter moeten weten. Want het is precies wat Ann Mitchell, verpleegkundige (RN) is overkomen. Dokter ‘Arafiles’ en diens side-kick, sherrif Roberts hebben hun uiterste best gedaan om Ann Mitchell’s leven zuur te maken en te zorgen voor een flinke smet op haar professionele blazoen.

Wie dokter Arafiles en sherrif Roberts zijn doet er in feite niet toe, maar dat een arts beweert dat diabetici net zo goed genezen van bijv. wonden als non-diabetici is op z’n minst wat ‘vreemd’ te noemen. (of heeft het ziekenhuis in uw buurt een ‘non-diabetische voet afdeling?’) Evenals het schimmelige feit dat de sherrif in kwestie, die met een gigantische inspanning Mitchell als een stuk aangeschoten wild heeft nagespeurd, een ex-patiënt is van Arafiles en wellicht zelfs een partner in de verkoop van de kruidenmengseltjes. Maar dat terzijde.

Ondertussen heeft de jury zich – godezijdank – rationeel uitgesproken. Mitchell is ‘not guilty‘.

Hoeveel verpleegkundigen, wetenschappers, artsen en andere pijlers der samenleving moeten we nog voor het gerecht dagen voordat dergelijke personen, instellingen en organisaties zich rationeel gaan gedragen? (for the record: de Texaanse vereniging voor verpleegkundigen, heeft als een blok achter Mitchell gestaan) Hoe lang voordat de grijze massa tussen de oren ten volle wordt gebruikt?

Ik hoor u denken; hoe kunnen we dat van kwaktherapeutjes verwachten? En daar heeft u een punt. Helaas.

Ondertussen hoop ik dat Arafiles, zijn sherrif-slaafje  en het betreffende ziekenhuis tot voorbij hun onderbroek uitgekleed worden voor hun walgelijke misdragingen tegen een verpleegkundige die haar vak uitoefende.

Advertenties
Getagged , , , ,

2 thoughts on “Wall of fame, wall of shame: Verpleegkundige heldin aangeklaagd door kwakdokter & co.

  1. cryptocheilus schreef:

    Kafka!

    Gelukkig is de rechter niet meegegaan in die hetze. Een mooi precedent lijkt me.

    p.s. Fix de link naar Orac even. Het verwijst naar een ander scienceblog (met hetzelfde onderwerp).

  2. Bram Hengeveld schreef:

    Inderdaad. Ik was nogal ‘baffled’ toen ik het voor het eerst las. Dat ze pardoes werd ontslagen vind ik wellicht nog het meest stekende. Link = fixed, thanks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: