Parels & ezelsbrug based practice

Evidence Based Practice (EBP), kort door de bocht het bewust toepassen van wetenschappelijk bewijs in patiëntzorg, is een algemeen geaccepteerd principe. Zo ook in de verpleegkunde, al is daar volgens een publicatie door Pagani et al. (2009) nog wel het een en ander in te verbeteren. Zo schrijven zij in Creative Nursing:

Despite the increasing importance of evidence-based practice for the nursing profession, some nurses remain unable to use scientific evidence in their clinical practice to support their critical thinking and nursing skills. PERL (Print, Electronic, Resource Persons, and Location) is an acronym that nurses can use to categorize available resources to practice evidence-based nursing, thereby enhancing patient outcomes.

Om verpleegkundigen een handvat te bieden ontwierpen ze dus een ezelsburg: de ´PERL-ezelsbrug´. PERL staat voor Print, Electronic, Resource persons en Location; vier aspecten van EBP die van belang zijn voor verpleegkundigen aan het bed. Dat laat zich, met enige verbeelding, in het Nederlands vertalen als Papier, Elektronisch, Relaties en Lokatie.

Leuk is dat het feitelijke ezelsbruggetje zich óók prima laat vertalen naar het Nederlands: PERL klinkt als ‘pearl’, dat parel betekent. (Parel -> EBP, vat je ‘m?) En laten PApier, Relatie, Elektronisch bewijs en Locatie nu prima in het acroniem PAREL te passen zijn. Dus… Anyway: lees verder onder de streep!

The road ahead…
Voordat pareltjes van Ezelsbrug Based Practice gemeengoed kunnen worden is er volgens Pagani e.a. dus nog het een en ander te doen… Ze baseren zich daarbij meerdere malen op een studie door Pravikoff (2005), die weinig lovend te noemen is over de toestand van EBM binnen de Amerikaanse verpleegkunde. Uit analyse van een enquête onder zo’n 760 in een ziekenhuis werkzame verpleegkundigen concluderen Pravikoff et al. onder andere het volgende:

Although these nurses acknowledge that they frequently need information for practice, they feel much more confident asking colleagues or peers and searching the Internet and World Wide Web than they do using bibliographic databases such as PubMed or CINAHL to find specific information. They don’t understand or value research and have received little or no training in the use of tools that would help them find evidence on which to base their practice. Implications for nursing and nursing education are discussed.

Er wordt onder verpleegkundigen onderling overlegd en op wat gegoogeld op de interwebz. Want de behoefte aan goede informatie is er. Maar erkende databases zoals Pubmed en CINAHL worden niet begrepen en/of gemeden. 82% van de ondervraagde verpleegkundigen had de bibliotheek van hun ziekenhuis nog nooit bezocht.

Pagani e.a. zoeken naar oorzaken van dergelijke (verontrustende) signalen: de geschiedenis van de verpleegkunde kenmerkt zich door een bijzonder praktijkgedreven opleiding en werksituatie. De implementatie van wetenschappelijk onderzoek in de curricula van opleidingen is beperkt en veel van de nu werkzame verpleegkundigen hebben mogelijk problemen met het gebruik van digitale bronnen.

PAREL
En dan is de (evidence based) informatie nog steeds een eind weg van het bed. Pagani e.a. hebben met het PAREL (PERL) acroniem een methode beoogt die verpleegkundigen in de praktijk voorziet van een overzicht van de verschillende bronnen die ze kunnen aanboren t.b.v. EBP. Een korte beschrijving van de vier onderdelen:

 1. Papier
  Gedrukte media zoals boeken en tijdschriften op het gebied van evidence based nursing (EBN) zijn een voordehand liggende bron van evidence. Echter blijken het weinig gebruikte middelen te zijn. Tijdschriften verstoffen en boeken dienen alleen het nut van het vullen van een kast. (die alleen nuttig is omdat er boeken in kunnen, beetje jammer dus) Toch zouden ze aanwezig moeten zijn in de nabijheid van verpleegkundigen volgens Pagani e.a., ´just in case´…
 2. Relaties
  Binnen een ziekenhuis heeft een verpleegkundige toegang tot de kennis en kunde van verschillende professionals. Te denken valt daar bij aaLibrarians (bibliothecaressen, maar dat woord willen ze volgens mij niet meer horen), onderwijzers, onderzoekers en verpleegkundig specialisten. Uit onderzoek naar de implementatie van EBP onder verpleegkundigen blijkt dat verbetering van toegang tot dergelijke relaties het implementeren van EBP bevorderend.
 3. Elektronisch bewijs
  Onder elektronisch bewijs wordt informatie uit databases als CINAHL, OVID, Pubmed, Cochrane en bibliotheken met richtlijnen beoogt. Uit onderzoek is gebleken dat verpleegkundigen de skills missen om met dergelijke databases om te gaan en de gevonden evidence te implementeren in de dagelijkse praktijk. Een belangrijke rol voor de overbrugging van dit gat tussen theorie en praktijk wordt gespeeld door librarians (bibliothecaressen, maar dat woord willen ze volgens mij niet meer horen). Deze kunnen bijvoorbeeld verpleegkundigen wegwijs maken in het doolhof dat Pubmed in eerste instantie lijkt en helpen ziften in de gevonden evidence.
 4. Lokatie
  Voordat EBP kan worden toegepast, moet men weten op welke lokatie evidence te vinden is. Pagani e.a. doelen daarbij met name op fysieke lokatie zoals bibliotheken, symposia, journal clubs en onderzoeksinstituten. Librarians moeten in directer contact komen te staan om gebruik van een aanwezige bibliotheek te verbeteren. Librarians kunnen bijvoorbeeld plaats nemen in overleggen onder verpleegkundigen.

Aan het bed
In de praktijk kan de PAREL-regel ondersteund worden met reminders: zo kan de afkorting op badges van verpleegkundigen worden gedrukt, zodat ze altijd bij de hand is. Ook handzame overzichtskaarten met telefoonnummers en lokaties van vaardige personen, de bibliotheek en online instrumenten kunnen het EBP proces ondersteunen.

Persoonlijk vind ik het een vindingrijke ezelsbrug. Kort, compleet en gevat. Een andere mening toebedaan? Laat het horen! En natuurlijk allemaal even langs de weblogs van Laikasbidocblog en DigiCMB: we need them.

Literatuur:
Ga naar de referentie in mijn citeulike bibliotheekPagani, C. & Jacalan-Baras, J. (2009). Perl of wisdom: A tool to help bedside nurses remember available evidence-based resources. Creative Nursing, pages 85-89. [DOI] [citeulike]

Ga naar de referentie in mijn citeulike bibliotheekPravikoff, D. S., Tanner, A. B., & Pierce, S. T. (2005). Readiness of u.s. nurses for evidence-based practice. The American journal of nursing, 105(9). [Pubmed]

(With thanks to Nursing Research (show me the evidence!) for referencing the Pagani et al. paper)

Advertenties
Getagged , , , , , ,

8 thoughts on “Parels & ezelsbrug based practice

 1. wilmamazone schreef:

  Weer een puik artikel Bram!

 2. cryptocheilus schreef:

  Er wordt onder verpleegkundigen onderling overlegd en op wat gegoogeld op de interwebz.

  Oh, zo waar Bram. Met alle gevolgen van dien. Ze zouden om te beginnen een dit bookmarkje moeten maken:

  http://www.tripdatabase.com/

  Alles mooi met kleurtjes en zo. Wel Engels invoeren.

  Wil je je nu een beetje meer verdiepen gewoon deze pagina bezoeken en de links volgen te beginnen in het rode kader:

  http://healthlinks.washington.edu/ebp

 3. Bram Hengeveld schreef:

  Excuses voor het filtert. Ben nog niet echt héél bekend met modderen van reacties op m’n blog (yeah yeah, I know: n00b). Zal eens kijken.

  Evenwel: wederom goede links & stuff!

  In m’n ‘links’ pagina staat de TRIP database natuurlijk vermeld, onder het kopje EBP. MAar als m’n intuïtie me niet in de steek laat is het echter juíst dat ‘invoeren in het Engels’ dat velen parten speelt.

 4. cryptocheilus schreef:

  Iets voor jou Bram?

  De meerderheid (70%) van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat ze de laatste jaren steeds vaker voor morele dilemma’s komt te staan […]Als oorzaken noemen de verpleegkundigen en verzorgenden de manier waarop de benodigde zorg geïndiceerd wordt, onderbezetting in het team zowel in aantal als in kwalificatieniveau, de toegenomen werkdruk en de toegenomen hoeveelheid administratieve handelingen.

  http://www.zorgvernieuwing.nl/oc2/page.asp?PageID=13431

  De fulltext staat er naast.

 5. Bram Hengeveld schreef:

  Hoe cool weer crypto. Potentieel zeer interessant. Graçias!

 6. cryptocheilus schreef:

  Chronic pain measured according to number of locations, severity, or pain interference with daily activities was associated with greater risk of falls in older adults.

  http://jama.ama-assn.org/cgi/content/short/302/20/2214

  Geen fulltext :(

  Wel dit:
  http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091124174620.htm

 7. Bram Hengeveld schreef:

  Crypto, ken je citeulike? Scheelt je reacties typen. Evenzogoed interessant nieuws, bedankt. Ik zal eens aan de bibliothecaris librarian van het ziekenhuis vragen of ze er aan kunnen komen.

  Btw: het filter is aangepast ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: