Influenza in week 45 + grafische voorstelling van de vergrijzing

influenzavirusDe Nieuwe Influenza A/H1N1 zet door in Nederland. Vergeleken met andere Europese landen lijken we in de middenmoot te zitten. In de Oekraïne gaat het er anders aan toe: daar werden volgens de regering zo’n 250.000 gevallen van IAZ gerapporteerd, moesten er 235 personen op de IC worden opgenomen en overleden er 70.

In week 45 werden er in Nederland 158 IAZ per 100.000 inwoners geregistreerd. Tot nog toe dus nog steeds een milde epidemie. Ik hoop dat dat zo blijft.

influenza week 45

Aantal IAZ per 100.000 inwoners gemeten door CMR peilstations. Bron: nivel.nl/griep

Kinderen tussen 0 t/m 4 en 5 t/m 14 jaar  zijn oververtegenwoordigd in de gevallen. Per 100.000 personen werden er in beide categorieën zo’n 400 IAZ geregistreerd. Een (grove) benadering van de absolute aantallen in Nederland + een vergrijzend extraatje onder de streep!

Als we de gegevens van de CMR peilstations grosso modo omzetten naar de opbouw van de Nederlandse bevolkings (volgens CBS) zou dat betekenen dat er in de groep 0 t/m 4 sprake is van zo’n 3600 IAZ. In de groep 5 t/m 14 jaar zouden ong. 8000 kinderen te kampen hebben met een IAZ, als de cijfers van de CMR peilstations enigszins representatief zijn. Voor de groep 65+ maak ik uit de gegevens van NIVEL & het CBS op dat het om zo’n 1000 gevallen van een IAZ zal gaan. De groep 15 t/m 65 jarigen tenslotte bevat dan naar schatting zo’n 10.000 personen met een IAZ. Bij elkaar dus een dikke 22.000.

Extraatje: grafische vergrijzing

Via het zoeken naar de bevolkingscijfers kwam ik op de website van het CBS ook op  een animatie van de leeftijdsopbouw terecht. Hierin kan de vergrijzing van Nederland zeer duidelijk weergegeven worden. Ik heb er vrijelijk enkele intervallen uitgeknipt. De donkergekleurde uiteinden aan sommige leeftijdsgroepen geeft het ‘overschot’ aan mannen of vrouwen aan: er worden stelselmatig meer jongetjes geboren, maar daarentegen worden vrouwen stelselmatig ouder. (zoals waarschijnlijk bekend).

BabyBOOM!:

bevolking 1950

Totale bevolking: 10,0 miljoen

In de volgende afbeelding ben ikzelf onderdeel van de 88.000 0-jarigen (geboren in 1982):

Bevolking 1983

Totale bevolking: 14,3 miljoen

Het huidige plaatje ziet er zo uit:

Bevolking 2009

Totale bevolking: 16,5 miljoen

En zo zie het eruit over nog eens 30 jaar:

Bevolking 2039

Totale bevolking: 17,5 miljoen

Het is duidelijk te zien dat wat in 1950 begint als een piramide, met het verstrijken van de jaren steeds meer topzwaar wordt: de vergrijzing. De dubbele vergrijzing is te zien aan de steeds verder doorlopende bevolkingsgroepen. In 1950 is de groep 80-plus nog nauwelijks aanwezig, in 2039 zal dat  een allerminst gering deel van de bevolking zijn.

Mijn eerste herinnering aan een dergelijke grafieken stamt uit de eerste klas van het voortgezet onderwijs: aardrijkskunde. Toen had ik niet kunnen denken dat de ontwikkeling ervan zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in mijn beroepskeuze, interesses en hobby-gekte.

Advertenties
Getagged , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: