Influenza: VS roept noodtoestand uit, epidemie in Nederland

influenzavirusHet wordt weer tijd voor de NIVEL-grafiekjes die tijdens de vorige griepepidemie wekelijks op Ars GeriatriCare waren te vinden. Want we kunnen helaas weer spreken van een epidemie. Nu dient gezegd te worden dat de meting enige bias kan vertonen. Doorgaans gaat men nl. uit van een niv. van 51 IAZ per 100.000 inwoners voor het uitroepen van een epidemie. Met de vuistregel dat ong. 1/3e van de gemelde IAZ ook daadwerkelijk influenza is en dat ong. 1/3e van het aantal influenzagevallen zich bij de huisarts melden is het doorgaans makkelijk rekenen. Maar de verhoogde aandacht voor de Nieuwe Influenza zorgt er niet geheel onwaarschijnlijk voor dat mensen zich eerder melden bij de huisarts. Of er dus, in vergelijking met voorgaande jaren, nu al sprake is van een werkelijke epidemie is misschien theoretisch even de vraag, maar de teller staat nu op 76 IAZ per 100.0000 inwoners. Het RIVM spreekt wat dat betreft dus terecht van een milde epidemie. Het grafiekje:

IAZ per 100.000 inwoners in week 43 (rode lijn). Bron: nivel.nl/griep

IAZ per 100.000 inwoners in week 43 (rode lijn). Bron: nivel.nl/griep

Uit het overzicht van het RIVM:

In de afgelopen week is het aantal ziekenhuisopnamen wegens een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) verdubbeld ten opzichte van vorige week, er zijn 54 patiënten gemeld deze week. Er werden 2 nieuwe sterfgevallen gemeld, het gaat om een 14-jarig meisje en een 40-jarige man.

Zéér betreurenswaardig, de dodenteller staat nu op 6. In hetzelfde overzicht lezen we dat het in 61% van de opgenomen patiënten gaat om mensen met onderliggend lijden of zwangerschap, dat in 32,5% van de IAZ het Nieuwe Influenza A/H1N1 is vastgesteld en dat resistentie tegen Oseltamivir (Tamiflu) en Zanamivir niet gemeld is. (gelukkig!) Eén van de meest in het oog springende eigenaardigheden vind ik het feit dat de Nieuwe Influenza zo’n 6-12 weken voor lijkt te lopen op het voorgaande influenzaseizoen en dat nu óók jongeren veel meer de klos zijn. Het wordt tijd voor de vaccins! Antivax-Nederland het ongelijk laten halen lijkt me een schrikbeeld.

In de VS lijkt de situatie grimmiger: President Obama heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de Nieuwe Influenza. (met dank aan überspeurneus Wilmamazone). Daar zijn volgens het CDC ondertussen 411 doden met laboratorium bevestigde influenza geteld, evenals 21.823 hospitalisaties en2.416 doden t.g.v. longontstekingen en IAZ. (dank aan VS-insider Annemiek) Door de maatregel is het voor medisch personeel makkelijker om in noodgevallen te handelen. En ook in de VS valt de enorm vroege epidemie op. Wereldwijd staat de teller op 414.000 lab-bevestigde besmetting met Nieuwe Influenza A/H1N1  en 5000 doden, al schat ik dat dat een onderschatting is…

Afgelopen jaar blogde ik op 12 maart dat de epidemie van 08/09 voor exit was verklaard. Met verdeelde hoop kijk ik uit naar maart 2010.

I’ll keep you posted.

Advertenties
Getagged , , , , , ,

3 thoughts on “Influenza: VS roept noodtoestand uit, epidemie in Nederland

 1. Annemiek schreef:

  Dat dodental kon wel eens hoger liggen in de VS; van de CDC website: “411 laboratory-confirmed influenza associated deaths, 21,823 pneumonia and influenza syndrome-based hospitalizations, and 2,416 pneumonia and influenza syndrome-based deaths, were reported to CDC.”
  Op het moment merk ik er in het ziekenhuis niet veel van, sterker nog, onze beddenbezetting is lager dan normaal. Maar we zitten nog maar aan het begin van het griepseizoen.

 2. Bram Hengeveld schreef:

  Dank Annemiek! Fixed.

  Het is idd nog vroeg. De afgelopen 40 jaar hebben we hier nog nooit zo’n vroege epidemie gehad:

  Donker, G. and Gravestein, J. (2007). De beste tijd voor griepvaccinatie. Huisarts & Wetenschap, 50(2):41+.

  bron:
  Donker, G. and Gravestein, J. (2007). De beste tijd voor griepvaccinatie. Huisarts & Wetenschap, 50(2):41+.
  http://www.henw.org/archief/volledig/id33-de-beste-tijd-voor-griepvaccinatie.html

 3. […] griep, h1n1, influenza, influenza epidemie 09/10, mexicaanse griep, Nieuwe Influenza Na een comment van Annemiek op de vroegte van de epidemie schoot me een artikel binnen door Gé Donkers uit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: