Hutspotpost 3: Ratjetoe van richtlijnen, rentrée en retirement.

Zoals de titel zegt. Hapt u verder onder de streep.

Smakelijk eten!

Richtlijnen Geriatrie
Mondzorg, depressie, insuline, delier, etc. etc. Er zijn er velen! Maar waar? Voor de geriatrie is er een groeiend aantal richtlijnen beschikbaar, al dan niet voorzien van een (goede) evidence base. Deze zijn echter nogal verspreid over internet te vinden en de ruchtbaarheid die aan het verschijnen ervan wordt gegegeven wil nog wel eens wat mager zijn. Gevolg: onbekende richtlijnen onder studenten. Om daar een beetje verandering in aan te brengen heb ik wat vrije tijd in een persoonlijk project gestoken. De bibliotheek Richtlijnen Geriatriehttp://www.citeulike.org/groupblog/11067.

Enkele aanwijzingen voor gebruik zijn hier te vinden, de RSS feed hier. Even registreren bij de voortreffelijke (en gratis!) service van citeulike.org is van harte aan te bevelen. Mis je een richtlijn of heb je vragen over het gebruik? Geef een seintje via een reactie op Ars GeriatriCare! (let op: in de bibliotheek worden geen fulltext bestanden aangeboden, er wordt alleen naar gelinkt)

Bridge Employment and Retirees’ Health: A Longitudinal Investigation
Het tumult rondom de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd is nog in volle gang. Agnes et al. buitelen over Donner et al. om aan het langste eind te trekken bij de vaststelling van de kalenderleeftijd waarop moedertje staat de knip gaat trekken. We willen allemaal graag op tijd kunnen stoppen met werken, zonder de broekriem een aantal gaten te verstellen. Onderzoek onder meer dan 12.000 personen in de VS laat echter een ander licht schijnen: doorwerken – in een vergelijkbare functie – na je pensioen is goed voor je gezondheid. Het gelijk van Marx?

Zhan, Y., Wang, M., Liu, S., and Shultz, K. S. (2009). Bridge employment and retirees’ health: A longitudinal investigation. Journal of Occupational Health Psychology, 14(4):374-389. [PDF]

Klik op de link in de referentie om het fulltext artikel te bemachtigen.

Rentrée: Lex Tabak(.nl)
We hebben z’n gedachten op het  Thuiszorg-blog een tijdje moeten missen. Maar Lex Tabak (Verpleegkundige. Ondernemer.) is alive and kicking. Z’n nieuwe schrijfwerk is op lextabak.nl te lezen en getuigt van een frisse ondernemingsgeest. Alle succes gewenst Lex!

Hospice care for 86 year old male with recurrent breast cancer: a case report
Geriatrische zorg is een bijzonder ingewikkeld geheel. Dat merk ik op m’n stage volop. Een veelheid aan sociale, somatische, psychische en functionele beperkingen, stoornissen en aandoeningen passeert de ruvue. Ontzettend interessant, maar ook behoorlijk moeilijk. In Cases Journal nr 2 is een artikel te lezen dat daarvan een bijzondere weergave biedt:

Gonzalez, M. R. R., Marcelo, C. D. D., & Stringer, M. (2009). Hospice care for 86 year old male with recurrent breast cancer: a case report. Cases journal, 2. [Pubmed] [PDF]

Multimorbiditeit, zorgweigering, een sociaal vangnet met bijzonder weinig draagkracht en een in faust diagnose van borstkanker bij een man. Klik op de links om het fulltext artikel te bemachtigen.

Google gedeelde items
Bloggen kost tijd. Behoorlijk wat tijd. Daar mijn stage momenteel het nodige van die tijd opeist is het bloggen wat rustiger geworden. Geen nood, er zijn ook de Google gedeelde Items. Daarop is te volgen wat ik zoal van the Interwebs afpluk m.b.v. RSS feeds. Geheid dat er wat van je gading tussen zit! De RSS-feed van mijn Google gedeelde item vind je hier.

Nursing Essentials
gratis, geheel en goed: deze moet je lezen. (Voorzien van links naar fulltext bestanden)

Klik hier voor meer Nursing Essentials. Klik hier voor de RSS feed.

Eerdere edities van de Ars GeriatriCare hutspotpost:
22-03-2009: Ars GeriatriCare Hutspotpost; leesvoer voor de hongerigen
16-01-2009: Hutspotpost; weekendvoer

Advertenties
Getagged , , , , , , , , , , ,

One thought on “Hutspotpost 3: Ratjetoe van richtlijnen, rentrée en retirement.

  1. […] edities van de Ars GeriatriCare hutspotpost: 19-10-2009: Hutspotpost 3: Ratjetoe van richtlijnen, rentrée en retirement. 22-03-2009: Ars GeriatriCare Hutspotpost; leesvoer voor de hongerigen 16-01-2009: […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: