Een schoonheid van dood, bezien door een sterrenknuffelaar.

Verpleegkundigen over de hele wereld zijn in meer of mindere mate in een constant gevecht met de meest miniscule ‘vijanden’; virussen, bacteriën en insecten. Deze belachelijk diverse groepen organismen heeft een belangrijke rol gespeeld in onze evolutionaire geschiedenis. Selectiedruk t.g.v. ziekten is bijv. te zien in het overbekende voorbeeld van sikkelcelanemie. Vervelend voor de persoon in kwestie, maar als er gemiddeld eerder wordt voortgeplant dan dat de negatieve symptomen van de aandoening de overhand krijgen, is ‘the blind watchmaker’ onverbiddelijk. Ik ben niet per se een bomenknuffelaar, maar dat idee vind ik soms gewoon poëtisch vanwege de totale verbinding met zo’n beetje alles om ons heen.

De bouwstenen zijn niet ‘levend’, maar persoonlijk ben ik toch danig overtuigd van het idee dat ik dit allemaal bewust typ en de zeergewaardeerde lezer dezes dat ook bewust doet. In dat opzicht ben ik meer een ‘sterrenknuffelaar’. De atomen waaruit ik ben opgebouwd (net als ieder ander wezen) zijn al miljarden jaren oud. Gevormd in sterren. Samengeklonterd en via een evolutionair proces resulterend in wolven, Staphylococcus Aureus, E. Coli, de kolibri, de steppenwisent, het dikkopje, de walvis, de kangoeroe en sinds enkele honderdduizenden jaren ook een paar miljard mensachtigen. De volgende keer dat je iemand een knuffel geeft, denk daar even aan.

“We are stardust, we are golden
We are billion year old carbon”

Een adembenemend idee. Een systeem van zeldzame eenvoud, met een banaal complex gevolg, waaronder bijv. onze hersenen, de echolocatie van zeedieren en vleermuizen, de vierkleuren ogen van vogels, de ‘anti-indringer systemen’ van bijen, en commensalisme en parasitsme.

En aan de basis van dat al staat de dood, althans voor een deel, in ieder geval de genetische dood. Het einde van de evolutionaire route; laatste halte, totale vergetelheid. You did not get selected. Het is niet de vraag of, maar wanneer de mens dat lot zal overkomen. Om niet al te depressief van dat idee te worden, kunnen we er wellicht een beetje schoonheid in proberen te ontdekken. Daarom een kleine serie foto’s van massamoordenaars en ziekteverwekkers. Beetje morbide, maar wel mooi:

Anopheles gambiae (een malaria mug):

malariamug

Biofilm van Staphylococcus Aureus in een blaaskatheter:

malariamug

Ebola virus virion:
Ebola virus virion

Borstkankercellen (dank aan Anax):

Streptococcus pyogenes:

MRSA:

Influenza:

HIV (groen):

Advertenties
Getagged , , , , , , ,

4 thoughts on “Een schoonheid van dood, bezien door een sterrenknuffelaar.

 1. Annemiek schreef:

  Yep, we zijn allemaal sterrestof, maar wel mooi in elkaar geknutselt.

 2. Bram Hengeveld schreef:

  Yes, de blind watchmaker maakt intrigerende uurwerkjes!

 3. cryptocheilus schreef:

  insecten: +1

  Kan iemand mij het ‘nut’ van de andere voorbeelden uitleggen?

  *bukt*

  • Bram Hengeveld schreef:

   Nee, crypto, dat is wss onmogelijk.

   Maar is het genoeg als ik zeg dat ik het mooie plaatjes vind en eens de poëet wilde uithangen? Beetje oud Grieks themaatje d’r in enzo.

   Ook kan je de kleine lettertjes vlak boven de mug nog eens lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: