Terug in de tijd: Tien geboden voor zusters.

Nog een lijstje: gekopieerd van het prikbord van mijn opleidingsfunctionaris, die het volgens mij heeft van het weblog van Jantine van Holten.

Een ‘ethiek van de verpleging’ geschreven in 1931 door zuster Melk. In die tijd bestond het beroep van verpleegkundige als beschermde titel nog niet, dat werd pas een dikke 40  jaar later in de wet geregeld.

Florence Nightingale spat volgens mij van de regels af. In ‘Notes on Nursing‘ heeft ze het bijvoorbeeld duidelijk over punt 8 en geeft ze zelfs ‘loopadvies’: rustig, maar kordaat.

Is er veel veranderd de afgelopen 70+ jaar? Ten goede? Ten kwade? Oordeel zelf:

1. Wees vol van Uw zieken, leeg van Uzelf
Word dan pas verpleegster als ge er naar verlangt Uw naaste, de gemeenschap, te dienen. Als ge U ‘geroepen’ voelt zieken te helpen en begrijpt, dat ge in de ziekenkamer vol van Uw zieken, leeg van Uzelf moet zijn.

2. Bedenk de grote verantwoordelijkheid, die de ziekenverpleging U oplegt
Bedenk hoe één onnauwkeurigheid, één fout, het leven van een mens, het geluk van een familie kan vernietigen.

3. Een intelligente gehoorzaamheid wordt verwacht
Anderen kunnen gehoorzamen is één der eerste eisen. Doch een intelligente gehoorzaamheid wordt hier verwacht, niet een botweg uitvoeren van bevelen.

4. Grotere kennis en bedrevenheid alléén geven het recht, de plaats der verwanten in te nemen
Bedenk wel, dat ge in liefde en zorgzaamheid een moeder, een echtgenote, een dochter, nooit kunt overtreffen.

5. Verwaarloos Uw uiterlijk zo min als Uw innerlijk, noch Uw manieren
Een eerste indruk kan van zoveel betekenis zijn voor den zieke, die zich aan U moet toevertrouwen, voor de familie, die de zieke aan U moet overlaten. Wellevendheid maakt het leven van allen, die met U in aanraking komen, aangenamer, ook van Uw collega’s.

6. Treed beslist op
Overweeg te voren, stel U eerst goed op de hoogte, doch àls ge handelt, handel dan kalm en zeker, opdat Uw patiënt zich vol van vertrouwen aan U kan overgeven. Zo zult ge een hulp en een steun voor hem worden en hem kunnen helpen, de vaak slappe wens om te genezen, te maken tot de krachtige wil om te genezen.

7. Spreek nooit over Uw patiënt, of over zijn ziekte, met anderen
Al, wat in de uitoefening van Uw beroep ter Uwer kennisse komt, moet beschouwd worden als een ambtsgeheim. Ook in Uw leerjaren, vóór ge de belofte tot stilzwijgen hebt afgelegd.

8. Spreek en beweeg U rustig
Haastige, drukke mensen zijn een kwelling voor een zieke. Maar, rustig zijn sluit vlugheid en opgewektheid niet uit. Een zonnige zuster is een zegen in de ziekenkamer, waar de vreugde ook haar scepter kan zwaaien, zij het op stille wijze.

9. Leef hygiënisch, voorkom besmetting, zorg voor geregelde ontspanning
Doordring U van de grote waarde van het gezegde: Voorkomen is beter dan genezen. Niet alleen ten bate van Uw zieke, doch ook van Uzelf. Leef hygiënisch, voorkom besmetting, zorg voor geregelde ontspanning, die – geen grote inspanning worde.

10. Houd de naam van Uw ziekenhuis, corps hoog
Streef er naar, Uw beroep te verheffen. In dezelfde mate als het aanzien der verplegenden stijgt, neemt het vertrouwen in hen toe. Gij doet oneindig meer voor Uw patiënt, als ge hem technisch wel uitstekend helpt, doch hem door Uw optreden dit vertrouwen ontneemt, zodat hij zich in Uw hoede niet veilig en geborgen weet.

bron: Melk, H.A. (1931). De praktijk der Ziekenverpleging. Den Haag: Naeff

Advertenties
Getagged , ,

2 thoughts on “Terug in de tijd: Tien geboden voor zusters.

  1. ECgreetje schreef:

    Geweldig! Als ik weer eens een beetje weblog zin en tijd krijg dan pik het van je! Als je dat goed vind met verwijzing e.d.? Zag dat je Crypto ook ontdekt had!

  2. Bram Hengeveld schreef:

    Natuurlijk mag je niet pikken wat ik reeds gepikt had van anderen, wat denk je wel! :D

    Pik gerust hoor. Ik moet nog een ‘commons’ verklaring toevoegen aan m’n weblog, maar alles wat ik schrijf is voor ‘algemeen gebruik’ en mag vrijelijk gekopieerd worden. Bronvermelding/een linkje is daarbij natuurlijk altijd leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: