Koffie geneest Alzheimer. Ohw please sh*t up…

Koffie geneest Alzheimer… YEAH we zijn er! Nooit meer vergeten waar die sleutels lagen, nooit meer opgenomen in een verpleeghuis!

In de wereld van de journalistiek denk ik te weten wat het meest gespeelde spelletje is:  dat spelletje waarmee scholieren doorgaans wordt aangeleerd hoe ruis in de communicatie kan ontstaan. Eerder kwamen we water al tegen als panacee. Hear say: hoe 55 genetische aangepaste muizen er ineens voor zorgen dat koffie alzheimer geneest, in drie eenvoudige, idiotproof stappen:

Stap 1:
Publiceer indrukwekkend persbericht:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-07/uosf-crm070109.php Onderzoek op muizen (die genetische aangepast waren om ‘op alzheimer gelijkende’ stoornissen te vertonen) toont aan dat het menselijke equivalent van 5 kopjes koffie aan caffeïne per dag een positief effect heeft op de vorming van amyloïdplaques (in de hippocampus) en geheugentests.

Stap 2:
Kom terecht op newssite: Sky News Link
wees er zeker van om NIET aan te geven dat diermodellen héél wat anders zijn dan succesvol onderzoek in mensenpopulaties. (interessant citaat: “Our goal is to obtain the funding needed to translate the therapeutic discoveries in mice into well-designed clinical trials.”)

Stap 3:
Kom terecht op TVV online en de Telegraaf. Kop met: KOFFIE GENEEST ALZHEIMER.
Natuurlijk is het belangrijk dat men het zelfs niet voor elkaar krijgt om de juiste hoeveelheid kopjes koffie precies aan te duiden. Die is te lezen op de website van The Journal of Alzheimer’s Disease : 5 per dag (en dat wordt in beide abstracts van de twee onder de link in stap 1 gemelde publicaties genoemd: het is écht geen raketwetenschap) . TVV online en de Telegraaf maken er voor het gemak twee kopjes koffie per dag van. Indrukwekkend omgerekend vanuit 500  milligrammen, hetgeen twee FLINKE bakken koffie zouden zijn. (even een open deur intrappen: klik) Sky News geeft voor de duidelijkheid aan dat het gaat om twee  ‘specialty coffees’ van een groot, niet nader te noemen koffieconcern.

There you go: Koffie geneest Alzheimer in drie handige stappen. Als medicijnen zich net zo snel zouden ontwikkelen als de berichtgeving erover… Iemand nog een fris idee voor de genezing van AIDS? De heilzame olie is wel aan een wetenschappelijke update toe.

Van de Telegraaf verwacht ik zoiets, maar van het Tijdschrift voor Verzorgenden? Pijnlijk slechte of op z’n minst incomplete berichtgeving. Tijd voor een kopje koffie om wat alerter te worden wat mij betreft.

Getagged ,

One thought on “Koffie geneest Alzheimer. Ohw please sh*t up…

  1. […] de andere kant: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Koffie geneest immers Alzheimer en handacupunctuur bewijst in een nutteloos onderzoek dienst nut. In de wereld van de geriatrische […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: