Wordt oma over 40 jaar gewassen door een robot?

Gister heb ik deelgenomen aan het ‘International Symposium School of Health’, dat gehouden werd aan Saxion Hogescholen Enschede en bezocht door deelnemers uit o.a. Engeland, Vietnam, Oekraïne en natuurlijk Nederland (alles bij elkaar waren er zo’n 10 verschillende nationaliteiten). Ikzelf mocht nog even acte de presence geven achter het sprekersgestoelte voor een interview over mijn ervaringen als student in de ouderenzorg, erg leuk en altijd goed om even het wat roestige Engels spreken op te poetsen.

Een interessante lezing die werd gegeven door dhr. Coppoolse (fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) ging over veranderingen in de zorg en de ontwikkeling van het onderwijs in de gezondheidszorg. Een onderdeel van de lezing bestond uit een beschouwing op het gebruik van robots in de zorg. Nederland wil op dat gebied in 2050 toch het nodige hebben geïnnoveerd. Landen als de VS hebben overigens meer ambitieuze plannen en hebben plannen die rond 2020 stevige voeten in de aarde moeten hebben. Anyway: robots zullen er meer en meer komen. Nu maken ze onze auto’s, maar de kans dat oma over enkele decennia (voor een deel) geholpen wordt door een robot is groot.

Dat roept natuurlijk verschillende vragen op! Is het acceptabel dat we robots gebruiken voor het verzorgen van mensen? Zou een robot die door dementerenden niet van een echt mens te onderscheiden is dé uitkomst zijn voor de tekorten in de zorg? 24 uur paraat, geen CAO (toch?), geen loon, geen pauze, geen kinderen, geen ziekte (tenzij ze natuurlijk Windows gaan gebruiken als besturingssysteem), kortom: de ideale werknemer als het gaat om de cijfertjes.

Via de nieuwsbrief van het ZorgInnovatiePlatform (ZIP) las ik dat Jan Vorstenbosch (auteur van het vermakelijke boekje ‘Twaalf huishoudelijke apparaten’) een essay heeft gepubliceerd getiteld ‘Hoe maakt u het? Technologie in een veranderende gezondheidszorg. Over dossiers, robots en tests in de zorg’:

Hoe maakt u het“De insecten buigen zich bedachtzaam, doelbewust, bijna ontfermend over het casco van een auto op een langzaam voorbijrollende band. Tot in de puntjes voorgeprogrammeerd, brengen ze de juiste lassen en onderdelen aan. Er is geen mens in beeld en toch wordt er van alles gedaan, en foutloos, tijdens deze uiterst minutieuze operaties.
Zien we hier ook de toekomst van de gezondheidszorg? In 1747 publiceerde de Franse filosoof La Mettrie zijn boek L’homme machine (De mens een machine). De machine als metafoor voor de mens – misschien niet de complete mens, maar dan toch zijn lichaam -, is de afgelopen eeuwen uiterst invloedrijk geweest en heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van de hoogtechnologische geneeskunde die we thans kennen.”

Het essay werd gepresenteerd tijdens het ‘debat over technologie in een veranderende gezondheidszorg’ (4 juni 2009) waar hier een verslag (PDF) van is te lezen. Klik hier om de nieuwe publicatie van Vorstenbosch te downloaden.

Gelezen? In de comments kunnen gal en lof gespuwd en geuit worden.

Vorstenbosch, J. (2009). Hoe maakt u het? Technologie in een veranderende gezondheidszorg. Over dossiers, robots en tests in de zorg. Den Haag: ZonMW [PDF]

Advertenties
Getagged , , ,

4 thoughts on “Wordt oma over 40 jaar gewassen door een robot?

 1. bart schreef:

  gezien? :
  GeckoSystems say that their initial evaluation of a miniaturized, solid state onboard blood pressure and pulse rate monitor indicates it can be readily incorporated into its personal robot, the CareBot. GeckoSystems is a dynamic leader in the emerging mobile robotics industry revolutionizing their development and usage with “Mobile Robot Solutions for Safety, Security and Service.”
  http://is.gd/16uCt

 2. Bram Hengeveld schreef:

  Ik ben heel benieuwd hoeveel robots ik als collega krijg… Maar bloeddruk meten kunnen ze waarschijnlijk prima.

 3. Gate schreef:

  Zolang die botjes dan maar binnen de domotica werkzaam zijn, vind ik het prima. Zogauw dat binnen het praktische uitvoerende deel van mijn werkveld is, zal ik de eerste zijn die sabotage akties uitvoert. Zorg is mensen werk, incluis alle intuitief uitgevoerde gedragsmatige interventies. En binnen dat kader duld ik geen flauwekul.

 4. Bram Hengeveld schreef:

  Duidelijke taal Gate!

  Maar ik vraag me af in hoeverre de scheiding tussen domotica en zorg zeer duidelijk zal blijven in de toekomst.

  Hypothetisch:
  Wat nu als een vrouw met urge-incontinentie geholpen kan worden met een systeem dat automatisch reageert op haar blaasbewegingen (zoals ik zei: hypothetisch!) en opmerkt dat het tijd is voor de ‘mictie’: het systeem geeft een melding aan de vrouw: tijd voor het toiletbezoek. Maar de vrouw is ook nog eens behoorlijk immobiel en zou nooit op tijd het toilet kunnen bereiken. Gelukkig is het systeem uitgerust met een automatische tillift, die de vrouw veilig op het toilet transporteert (en weer terug).

  Geen zorgverlener aan te pas en een gelukkige cliënt. Zou je dat systeem saboteren? Of is hulp bij de toiletgang geen zorg? (en dus geen mensenwerk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: