Vieze Ziekenhuizen (en: handen wassen deel 5.839.475.196)

Honderden onnodige doden per jaar. Want we hebben vieze ziekenhuizen. Tenminste, dat vertellen de makers van Zembla ons in de aflevering ‘Vieze Ziekenhuizen’. En eerlijk is eerlijk; vies lijkt het zeker. WC’s schoonmaken met een meubelreiniger, chloor reinigt én desinfecteert (eh…), geen tijd om de operatielamp te desinfecteren (het zwaard van Damocles!), vieze apparaten in de OK, moelijke plaatjes, onduidelijke (en nooit gelezen…) richtlijnen, schoonmaakchefs die een diploma bij de HEMA in de koopjeshoek lijken te hebben gehaald; Puinbakkistanië. Bedrijfsblindheid (Dat is toch schoon?) wordt het met een mooi woord genoemd. Mooie woorden voor vieze dingen. Hier worden we niet vrolijk van: wordt het tijd dat de Smaakpolitie langsgaat bij ziekenhuizen? De hoge dames en heren van o.a. de WIP zijn ook ‘not amused’.

Ik kan er niets aan doen, maar ik vergelijk dergelijke zaken graag met het slachthuis. Ik heb eens een blauwe zomer gewerkt in een varkensslachterij en vraag me af waar ze de hygiëneregels gemiddeld beter volgen. (goed, ik geef toe, dat vraag ik me niet echt af) Ik weet in ieder geval zeker dat de schoonmakers uit de filmpjes vrij vlot op straat zouden staan. En wat betreft handen wassen gaan er denk ik ook een aantal zorgverleners de laan uit. (doen dus snotverdikkie!) Bekijk de Zembla uitzending door op de afbeelding hieronder te klikken.

Met dank aan Wendy Haas die me even tipte over de uitzending via Hyves!

Advertenties
Getagged , , ,

5 thoughts on “Vieze Ziekenhuizen (en: handen wassen deel 5.839.475.196)

 1. Annemiek schreef:

  Via de link op nursing.nl had ik de uitzending al bekeken, het is griezelig om te zien. Ook was er hier toevallig vanavond een uitzending op tv over ziekenhuisinfecties. (Nederland werd ook nog even aangehaald en er werd gezegd hoe weinig anti biotica er gebruikt worden vergeleken met omliggende landen.)
  Hier zie ik ook wel eens dat er niet goed wordt schoongemaakt. Ik denk dat het een gedeelte onwetendheid is. De schoonmakers leren misschien het protocol wel, maar ze moeten ook weten waarom ze het doen en welke belangrijke rol ze hebben.

 2. Bram Hengeveld schreef:

  Het blijkt uit de uitzending dat het inderdaad een deel onwetendheid is, maar er zit ook een stuk laksheid en tijdsdruk in.

  Je laatste zin kan ik helemaal beamen. Op schoonmaakwerk wordt nogal eens neergekeken, maar zonder schoonmakers gebeurt er binnen no-time geen donder meer!

  Volgens mij redden schoonmakers meer levens dan traumachirurgen…

 3. debby timmermans schreef:

  Als klein meisje van 10 jaar heb ik een acute blindedarmoperatie ondergaan. Na de operatie kreeg ik een ontsteking en wat bleek de chirurg had vergeten een gaasje eruit te halen. Tegen mij werd gezegd dat ik me aanstelde maar toen ik eindelijk na 5 dagen (ik kon niet rechtop lopen) na huis mocht, moest ik met spoed naar het ziekenhuis waar het gaasje werd verwijderd. Trouwens een onhygienische broeder kwam bij mij mijn hechtingen weghalen nadat hij iemand van de po had gehaald en dit zonder handen wassen wilde doen. Ik kan me herinneren dat ik hiervan wat heb gezegd en hij boos was weggelopen.

 4. Bram Hengeveld schreef:

  Hallo Debby, ten eerste: leuk dat je een reactie achterlaat.
  Heeft men excuses gemaakt voor de bewering dat je je aanstelde?
  Fantastisch dat je wat van de vieze handen hebt gezegd! Toegegeven: er zijn gewoon momenten waarop het er ‘wel eens’ bij inschiet, soms ook gewoon omdat je het vergeet.
  Mocht een zorgvrager me echter vragen om m’n handen te wassen, dan zou ik me vnl. schamen denk ik. Boos weglopen is wel een zwaktebod…

 5. Evelien schreef:

  Dat vind ik wel erg hoor, als het er vies en onhygienisch is! Gelukkig is het schoon bij cq index.

  [edit] Da’s heel mooi Evelien. Zou je even willen toelichten wat de cq index met het onderwerp te maken heeft? Een interessant artikel over de wijze waarop deze gevalideerd is wordt overigens altijd gewaardeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: