Verhuizen naar een instelling, hoe pakken we dat aan?


afb: toxickore

Voor een (relatief kleine!) groep ouderen geldt dat ze op een gegeven moment moeten verhuizen naar een instelling voor verpleeg- of thuiszorg. Zelf loop ik stage in de thuiszorg binnen een woonzorgcomplex, waarin zich een dikke honderd huurappartementen bevinden (voor de thuiszorg) en een viertal verpleegafdelingen. Op hetzelfde terrein staan nog enkele flats en wooneenheden waarin ook thuiszorg wordt geleverd. Eén ding hebben ze echter gemeen: mensen zijn er min of meer noodgedwongen gaan wonen, vanwege een (verwacht) zelfzorgtekort.

Dergelijke verhuizingen zijn naar mijn bescheiden mening zeer stressvol; het is een direct gevolg van de eigen achteruitgang en vaak dient men het een en ander aan persoonlijke bezittingen achter te laten, notabene van de plek waar sommigen hun hele leven hebben gewoond. Een grote stap in de oudere levensfase. Er kan echter het nodige gedaan worden om de overgang minder stressvol te laten verlopen. Op het Elder Care ABC Blog geeft Janine Wallace een aantal tips voor het bepalen van de uiteindelijke woonomgeving:

  1. Overweeg het inhuren van een professional op het gebied van het verhuizen van ouderen. Deze heeft een meer afstandelijke kijk op de verhuizing en kan overzicht bewaren in het proces van verhuizing.
  2. Neem foto’s van het ‘oude’ huis – zowel binnen als buiten – en maak er een foto album van, voor het ophalen van herinneringen.
  3. Stel een tijdlijn op vanaf het moment dat er wordt verhuisd en werk terug: wat gaan we wanneer doen?
  4. Neem de maten van de nieuwe woning (of probeer deze te verkrijgen) en neem dit mee in de bepaling van hetgeen er mee kan. De verhuizende is natuurlijk degene die bepaalt welk meubilair er mee kan, maar probeer hier realistisch in te zijn. Het kan nodig zijn om kleiner meubilair aan te schaffen.
  5. Als het mogelijk is: verhuis eerst en haal dan de oude woning leeg. Dit om het proces van onthechting van de vorige woning en/of bezittingen te ondersteunen.
  6. Neem het sorteren van de bezittingen niet over! Betrek de verhuizende hierbij (voor zover mogelijk)
  7. Neem de tijd voor het ophalen van verhalen en herinneringen. Vier gedeelde herinneringen.
  8. Plan de ‘sorteersessies’ wanneer de verhuizende het meest energie heeft. Direct na een vermoeiende douchebeurt of een pijnlijke behandeling kan dus een verkeerd moment zijn.
  9. Verdeel bezettingen in vier groepen: houden, aan bekenden geven, donaties en wegdoen bij het afval. Label de bezittingen als zodanig (met bijv. stickers)
  10. Doe het vanuit een behulpzaam hart; veel bezittingen zijn ingebed in het levensverhaal van de verhuizende en vertegenwoordigen meer dan materiële waarde.

Het reduceren van (altijd aanwezige?) stress van de verhuizing kan mijns inziens een grote weerwaarde hebben, zeker wanneer de verhuizing ongewenst is. Ik heb ervaring aan beide zijden: mensen die na de verhuizing in één keer helemaal op hun plek waren (het is precies zo ingericht als m’n oude huis!), of mensen die met de grootste moeite kunnen aarden, vanwege een drang naar het oude stekkie. Verhuizen is en blijft stressvol (ook voor jonge mensen!) en dient gezien te worden als een onderdeel van het levensverhaal.

Het op een juiste manier bepalen van wat er wel en niet mee gaat kan grote meerwaarde hebben. Zo kan een overvol huis knap lastig zijn voor zorgverleners (of valgevaar opleveren voor de bewoner), maar kan een leeg huis zonder herinneringen een koude plek zijn voor de bewoner(s). Ik zou aan de lijst willen toevoegen dat men qua inrichting meeneemt in hoeverre men immobiel is of gaat worden (alhoewel dat soms koffiedik kijken is natuurlijk). Als er gebruik wordt gemaakt van tilliften is (hoogpolige) vloerbedekking een no-no en dient er voldoende ruimte te zijn om te manouvreren. Als men begaan is met het lot van knieën en schouders van zorgverleners, tenminste.

Meer tips en ervaringen? Laat het weten in een reactie!

Advertenties
Getagged ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: