Zorg 2.0 Event; heeft u een linkje? (deel 3)

Bij deze de afsluitende post op Ars GeriatriCare over het Zorg 2.0 Event, dat afgelopen dinsdag in Nijmegen gehouden werd. Hier leest u deel 1 en hier deel 2.

Guus van den Brekel | Medisch Informatie Specialist UMCG |
Digicmb
, http://www.linkedin.com/in/guusvandenbrekel
De functionaliteiten van PubMed worden u getoond, die het sneller en makkelijker maken om relevante publicaties te vinden, in combinatie met attendering en personaliseringsopties (bijv. MyNCBI & RSS). Daarnaast komt het scannen, opslaan, delen en opnieuw gebruiken van PubMed en andere informatie via persoonlijke startpagina tools, aan bod.

Na een prima lunch, was het tijd voor de workshops. Aangezien er drie waren gepland, is het ironisch genoeg altijd het geval dat je het meeste mist. Om daarvoor te compenseren, ben ik naar de workshop van Guus van den Brekel geweest, over de mogelijkheden van PubMed. Want daar weet meneer van den Brekel veel vanaf. Internethelden (in de goede zin van het woord) hebben de neiging om een shock & awe gehalte te hebben, waar veel digibetici door verpletterd worden. Vanwege een onbereikbare wireless verbinding in de geplande zaal, vond de workshop in een wat openbare ruimte plaats, waardoor een stortvloed aan informatie helemaal moeilijk te verwerken wordt. Gelukkig ben ik een klein beetje op de hoogte van een aantal zaken die voorbij kwamen, waardoor de nieuwe zaken direct in een context geplaatst kunnen worden.

Voor de studenten van de Universiteit van Groningen heeft Guus een aantal digitale hulpmiddelen gemaakt – zoals een toolbar en een netvibes pagina – die ondersteuning bieden bij het verkrijgen van informatie. Een aantal nieuwe sites die voorbij kwamen en diens mogelijkheden ga ik zeker eens onderzoeken. Het mooie aan de workshop was dat deze heel praktisch was; we hebben toegang tot PubMed, maar hoe gaan we het gebruiken? (ik zal niet ontkennen dat ik stiekem een beetje heb lopen spelen op netvibes n.a.v. de workshop, work in progress…) Wat ik als main point uit de workshop heb gefilterd: er zijn veel web (2.0) toepassingen die het zoeken, vinden en delen van informatie via internet kunnen verbeteren, maar er moet wel gebruik van gemaakt worden (door studenten). Wat zal de invloed van mensen achter blogs als Digicmb en Laika’s MedLibLog zijn in het zorg 2.0 tijdperk? Kunnen zij hun bruisende ideeën (want dat was de workshop: bruisend) overbrengen op een gegooglificeerde groep studenten? Het aantal downloads van de hulpmiddelen die Guus van den Brekel heeft ontwikkeld vertoont hoopvolle cijfers.

De workshops van Hans Mestrum en Bertalan Mesko heb ik dus gemist, hier vind je de slideshows van hun workshops. En van alle andere lezingen trouwens ook. Bertalan Mesko gaf de afsluitende lezing, waarvan hieronder een kleine samenvatting.

Bertalan Mesko | Student medicijnen, oprichter Webicina.com, blogger, evangelist Zorg 2.0, Medical Second Life resident |  Deelt zijn ervaringen over zijn communities Webicina en Scienceroll
http://www.linkedin.com/in/bertalanmesko
www.webicina.com & www.scienceroll.com

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik wel even verzadigd was na de workshop, dus ik geef toe dat de lezing van Bertalan Mesko me niet zo messcherp voor de geest staat. Niettemin zal ik m’n best doen om er nog een enigszins coherent verhaaltje van te maken

Bertalan Mesko is een begrip in de health 2.0 wereld en aangezien hij de twintig nog niet zo lang geleden heeft gepasseerd is dat een beste verdienste. Deze Hongaarse geneeskundestudent heeft een zeer succesvol blog scienceroll.com, een website die semi-digibete artsen kunnen gebruiken om de geneugten van internet om te zetten in een onderbouwde praktijk, een web 2.0 pakket voor diabetici en depressieve mensen, en een portal voor betrouwbare medische informatie genaamd Webicina.

Maar dat zijn slechts oppervlakkige symptomen, het gaat om wat daaronder zit. De medische wereld gaat (moet gaan) veranderen volgens Bertalan Mesko en de mogelijkheden die web 2.0 daarbij biedt kunnen een grote rol gaan spelen in die verandering. Zo kunnen toepassingen als Second Life worden gebruikt om, zoals het voorbeeld van Besko luidde, met een internationale groep studenten en professoren via internet bijeenkomsten en college’s te organiseren. Een goede onderdeel van Mesko’s lezing vond ik de aandacht voor de ethische kant van web 2.0 toepassingen; weet wat je publiceert. Hijzelf is daarvoor aangesloten bij http://medbloggercode.com/ een organisatie die websites controleert op het binnen de ethische grenzen blijven.

Ouderenzorg 2.0?
Kunnen we wat met al die ontwikkelingen in de ouderenzorg? Ik hoop het wel. Maar de praktijk is soms ver weg. Alhoewel het streven van de huidige ouderenzorg kenmerken kent van zorg 2.0 (bijv. zorg op maat, invloed van cliënt op zorgleefplan), is ondanks het harde werk van duizenden helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen de zorg nog vrij zorgaanbieder gestuurd. Meer in ieder geval dan zorg 2.0 vereist. Wat dat betreft raad ik ‘Menslievende Zorg. Een ethische kijk op professionaliteit‘ van Annelies van Heijst aan.  In de komende jaren zal de gemiddelde 65-plusser (of mantelzorgers) in toenemende mate de gang naar het internet inzetten. Zorgverleners zullen daar  op in gespeeld moeten zijn. Het zal duidelijk worden wie ‘de maat’ in ‘de menselijke maat’ het meeste bepaalt in de zorgverleningsovereenkomsten. Eén van de kennisgebieden die aanwezig moet zijn is een kritische beoordeling van informatie op het internet. Dit geldt voor cliënten, mantelzorgers, zorgverleners, de instellingen en de overheid. Openheid, communicatie, transparantie en patient empowerment zijn de begrippen die Zorg 2.0 kenmerken, maar facilitering vereisen door een ommezwaai in de zorg, van zorgverleners en vragers.

Advertenties
Getagged , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: