Zorg 2.0 Event; heeft u een linkje? (deel 2)

Zo, weer een deel.  Hier leest u deel 1. Deel 3 komt er binnenkort aan!

Bastiaan Bloem | Professor @ UMC St Radboud, initiatiefnemer Parkinsonnet & Mijnzorgnet en evangelist Zorg 2.0 | Spreekt over het landelijke ParkinsonNet, over MijnZorgNet en over Parkinson Centrum Nijmegen (ParC).
http://www.linkedin.com/pub/7/77/453

“Parkisonzorg 2.0: de patiënt centraal”
Bastiaan Bloem means bussiness. Big bussiness, maar met de cliënt in het midden. Totaal plaatje; strak, afgewerkt en welbespraakt Prof. Bloem maakte met ParkinsonNet een soort van “Command & Conquer” animatie tijdens zijn lezing. Regio voor regio Nederland veroverend. Prof. Bloem heeft met ParkinsonNet een netwerk van netwerken opgezet de afgelopen jaren. Voor de lijst met huidige centra in Nederland klik hier.   Per regio is er een samenwerking opgezet tussen cliënt, artsen, verpleegkundigen, fysio- en ergotherapeuten en logopedisten, waarbij een selectie is gemaakt in de groep in de regio aanwezige zorgverleners. Pijnlijk voor sommigen, goed voor de patiënt, moet Bastiaan gedacht hebben. En daar lijkt hij gelijk in te hebben. Dat wijzen zijn grafiekjes (oeh, stijgende en dalende lijntjes!) in ieder geval aan. Ook de financiën op orde. Goed, aan de ene kant moet er geld bij (ik heb een vermoeden waar hij heeft geleerd om z’n verdiensten te verkopen) en aan de andere kant houden ze geld over, maar dat is een verzekeringskwestie. Ontschotting van de zorg; dat schiet op. Niettemin werd zijn take-home message ‘Zorg 2.0 is het nieuwe denken in de zorg” duidelijk genoeg. Zorg2.0’er wordt het niet, zelfs zijn papieren formulieren waren 2.0. Prof. Bloem is dan ook een revolutionair:

“Het systeem is het probleem. Mensen willen wel zorgen, maar kunnen het niet”. “De zorg moet een kanteling maken.” Bij ParkinsonNet (ParC) zien ze dat duidelijk niet als een kwestie van technologie. Zorg 2.0 wil zeggen dat er sprake is van meer transparantie, afwezigheid van de oude hiërarchie, ervaring als belangrijk zien, en het optimaliseren van het aantal beschikbare ‘superspecialisten’. Aan de zorgaanbod kant betekent dat er sprake is van 1. selectie, 2. deskundigheid, 3. communicatie. Een sociale kaart van deskundige zorgverleners, waarbinnen de zorg makkelijker te kanaliseren is. Werken volgens een richtlijn, waarbij de gebruiker ook veel mogelijkheden heeft tot planning (online), en feedback heeft.

Behalve in het Oosten dan, want daar zit de controlegroep van het onderzoek. En zoals het er naar uitziet hebben die een tijdje suboptimale zorg gemist! (hoe cru, maar nodig)

Jan Kremer | Professor @ UMC St Radboud, Initiatiefnemer Digitale IVF-poli & Mijnzorgnet, evangelist Zorg 2.0 | Spreekt over het initiatief Digitale IVF-poli en Mijnzorgnet
http://www.linkedin.com/pub/b/103/570

“De digitale IVF poli”
Babies maken. Dat is nog eens een baan! Jan Cremer kan het zeggen bij een borrel, want hij doet het voor eh… MET z’n cliënten. Het is z’n beroep. En dat is maar goed ook, want 1 op de 7 paren heeft problemen met zwanger worden. 1 op de 40 babies is een IVF baby en bij 1 op de 20 is er sprake van een vruchtbaarheidsbehandeling gegeven. Jan Cremer pleit voor betrokkenheid, voor het bieden van informatie, waarbij de cliënt momenten van informatie verkrijgen bepaalt en op enig moment informatie kan verstrekken over de behandeling. Ook voor andere cliënten, m.b.v. bijvoorbeeld een drukbezocht forum.

Jan Kremer deed het niet zomaar; in 2001 sloot hij een onderzoek af naar de positie van de patiënt in het zorgnetwerk. Foute boel dus, en ook hij vindt dat de Zorg een cliëntgerichte impuls nodig heeft; na 6 jaar probleemloos online zijn, zéér enthousiaste patiënten en nu in toenemende mate enthousiaste zorgverleners. Het is daarbij nodig dat men leert herkennen welke informatiestijlen cliënten daarbij hanteren; is dat een individuele stijl? Of iemand is het iemand die de communicatie directer opzoekt? 600.000 pageviews hebben daarbij data gevonden die dat onderbouwen met cijfers.

Via MijnZorgNet, waarbij een samenwerking heeft plaatsgevonden met ParkinsonNet is ‘netwerken’ ook hier weer het codewoord. En daarvoor hebben ze het nodige tot hun beschikking:

1. Netwerk Portals voor actieve participatie van vooral patiënten
2. Netwerk Richtlijnen voor eenduidige zorg binnen het netwerk
3. Netwerk EPD’s voor transparante verslaglegging
4. Netwerk Indicatoren voor verantwoording van geleverde kwaliteit
5. Netwerk Educatie voor optimale expertise
6. Netwerk DBC’s voor integrale financiering

Uit onderzoek naar het gebruik van de verschillende communicatiemogelijkheden komen interessante cijfers naar voren: van de chatsessies gaat een klein percentage (2%) van de bijdragen over kinderloosheid, tegenover 58% over de behandeling. Ook de mate van gebruik van het netwerk gedurende het verloop van de behandeling is geanalyseerd; op bepaalde tijdstippen gedurende de behandeling is men meer online dan op andere tijdstippen. De tijd dat de laboratoriumbehandeling gaande is, levert het grootste aantal pageviews per dag op. Kortom: Jan Kremer weet het evangelie van zijn digitale IVF Poli prima te verkondigen. En google helpt hem daar goed bij: de eerste hits ademen positiviteit uit. 

Lucien Engelen | Hoofd Acute Zorgregio Oost | initiatiefnemer www.acutezorg.nl | opening en korte inleiding
http://www.linkedin.com/in/lucienengelen

Heel iets later dan gepland en vlak voor de lunch, onder de zoete geur van wachtende warme soep, kon Lucien Engelen zijn geesteskind AcuteZorg.nl officieel lanceren. Kennis delen, dat wil ‘ie. En dat heeft ‘ie goed! Ik hoop dat AcuteZorg.nl een goede toekomst tegemoed gaat, waarbij een actieve community van zorgverleners in de acute zorg onstaat. Ik hou de site in ieder regelmatig in de gaten via hun RSS feed. Sallaint detail: in een kort gesprekje dat ik had met Lucien vroeg ik nog even naar de matige input van studenten. Wat blijkt: het aantal hits die vanaf het intranet van Saxion (prima school trouwens!) binnen waren gekomen waren zeer flink, maar vervolgacties nihil. Zijn studenten bang om het internet te betreden? Gezien de enorme populariteit van Hyves kan ik me dat niet voorstellen. Vinden ze het eng om in een wellicht kritische wereld hun licht op zorginhoudelijke zaken te laten schijnen? In ieder geval; veel succes met AcuteZorg.nl Lucien, er zit een enthousiast team achter/voor! Post zo af en toe eens wat over ouderen!

En toen was het tijd voor de lunch. Bertalan Beskó die in de ochtend ook nog een kleine intro hield over z’n Health 2.0 visie is niet aan bod gekomen, daarover meer in deel drie. Hij gaf ’s middags de afsluitende lezing. Als je niet kunt wachten tot deel drie; hier is z’n blog ScienceRoll.com.

Advertenties
Getagged , , , , , ,

3 thoughts on “Zorg 2.0 Event; heeft u een linkje? (deel 2)

 1. Bart Collet schreef:

  puike verslaggeving
  kijk uit naar deel III

 2. lucien engelen schreef:

  Beste BRAM !

  wederom een knap staaltje werk ! In het kader van de Acute Heup Trauma’s schreef ik eerder als volgt : http://acutezorgregiooost.blogspot.com/2008/09/tai-chi-voorkomt-acute-heuptrauma.html

  Daar de optimalisatie van het zorgpad voor heuptrauma’s is van de onderdelen is van de taakstelling voor de Acute Zorgregio Oost zal dit zeker voorbij komen, ook op acutezorg.nl Wellicht kunnen we jouw verleiden om vanuit dat perspectief eens af en toe wat te schrijven ?

  En je snapt dat wij uitzien naar deel 3 ;-)

  Mochten wij behulpzaam kunnen zijn bij je stappen binnen de school om meer studenten “online” te krijgen weet je ons te vinden.

  Gr Lucien

 3. […] 27/03/09 Bij deze de afsluitende post op Ars GeriatriCare over het Zorg 2.0 Event, dat afgelopen dinsdag in Nijmegen gehouden werd. Hier leest u deel 1 en hier deel 2. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: