Kwik, Kwak & krak

Al enige tijd geleden heb ik het idee gevat om eens een kleine posting te schrijven over wat de Engelsen en Amerikanen zo welluidend ‘quackery‘ noemen. De gemiddelde Nederlander zal de vertaling waarschijnlijk uit de geschiedenislessen op de basisschool kennen : kwakzalverij. Ookwel kortweg ‘kwak’ genoemd.

De wetenschap en kwakzalverij staan lijnrecht tegenover elkaar. In de methodische, alswel in de medische zin. In Nederland heeft kwak wellicht een kleinere invloed dan in landen als Amerika, maar ook hier zijn er de bekende gevallen waarbij het fout gaat. Het voorbeeld bij uitstek is natuurlijk Sylvia Millecam, die overleed aan borstkanker, omdat ze koos voor een ‘alternatieve’ behandeling.
Maar kwak staat voor meer, kwak staat voor ‘pseudo-wetenschap’. Kwak staat ook voor mensen die niet beter weten, of ten einde raad zijn. Kwak staat voor chiropractors, homeopathen, gebedsgenezers, magnetiseurs, waterstralers, ‘mentalisten’, Derik Ogilvie en Acupunctuur. Kwak staat voor 4 liter wortelsap per dag en darmspoelingen met koffie ter behandeling van darmkanker en voor chelatietherapieën ter behandeling van (door vaccins veroorzaakt!) autisme. Maar kwak staat ook voor ‘zuurstofzalfjes’, energetische stenen, detoxificatie m.b.v. liters water of andere sapjes en Sonja Bakker.

Want we zijn ten einde raad. We zijn bang voor de dood en bang voor verval, voor veroudering. Dus we smeren ons een facelift en detoxificeren er lustig op los. Brard, here I come. Diëten van 500 kcal per dag en liters water. Kwak staat dus voor onzin, maar dan wel onzin waar mensen ten volste in geloven en vaak grif voor betalen. Ook zonder dat ze het weten. Over de drie broertjes Kwik, Kwak en Krak:

Kwik
Eén van de dikke 100 elementen die de natuur rijk is. Kwik is handig, maar kan ook gevaarlijk zijn. Met kwik in amalgaam kan je holle kiezen vullen en thermometers maken. Maar van kwik kan je ook hardstikke gek worden. Letterlijk. En zo zijn er veel stoffen die verschillende effecten kunnen hebben bij mensen, afhankelijk van de wijze waarop je ze gebruikt. Tijdens scheikunde op het voortgezet onderwijs leerde ik over MAC-waarden. Ik leerde ik waarom een duik in het water vaak niet fataal afloopt en die kans op ijs veel groter is. De wijze waarop stoffen interactie vertonen met (of in!) ons lichaam is een welhaast onuitputtelijke bron van nieuwe ontdekkingen en bevindingen. Soms met desatreuze gevolgen. DES dochters en Softenon-babies zijn niet de minste voorbeelden, evenals slachtoffers van DDT gebruik. Ook voor ouderen blijkt het dat interactie tussen geneesmiddelen grote problemen oplevert. Maar aan de andere zijde van het spectrum zijn er de vaccins: DKTP, BMR, tetanus, en sinds een tijdje HPV en nog vele anderen. Miljoenen levens hebben ze reeds gered.

Kwik staat voor alle stoffen en behandelingen; handig, wellicht zelfs ‘heilzaam’, maar met een ‘sinistere’ gloed. De gloed van onbekendheid, mogelijkheden die open liggen en potentiële gevaren. Daar weet Kwak wel raad mee!

Kwak
Kwak wordt gevormd door de beoefenaars van kwakzalverij. Surf eens naar het blog van dokter Lutser of de artsen van Science Based Medicine en je zal versteld staan. Natuurlijk is er ook nog het stelletje rabiaten van de vereniging tegen de kwakzalverij. Kwak maakt gebruik van afwezigheid van kennis, van wanhoop en van afkeer van de medische wereld. Kwak is uw beste vriend, ongevaarlijk, zonder nare medicijnen van ‘Big Pharma’.  Kwak specialiseert zich in Ayurveda, in acupuntuur, in het behandelen van uw meridianen en uw karma. Kwak heeft reeds miljoenen mensen succesvol behandeld, maar helaas is hiervan weinig terug te vinden in de serieuze literatuur. Kwak is tegen prikken tegen DKTP of MBR, want daar krijgt uw kind autisme van. Kwak kan u echter niet voorzien van gefundeerde argumenten en wanneer blijkt dat de autisme-vaccinatie link totaal onwaar is: kwak blijft u hetzelfde vertellen! Kwak is nl. vrij hardleers. Zo blijft Kwak volhouden dat homeopathie werkzaam is; wat ze u op school over kwik vertelden kan zo, hoppa, de prullenmand in. Om een ziekte te behandelen verdunnen we een oplossing tot nutteloze concentraties die middels een ‘watergeheugen’ actief blijven. U hoeft er alleen nog maar in te geloven. Maar dan is zelfs de zonde van homoseksualiteit te genezen! Tenminste als we mw. Lont mogen geloven. Gelooft u mee? Wacht even, want krak komt nu ten tonele.

Krak
Natuurlijk kan het ongefundeerd behandelen en voorschrijven niet lang goedgaan. Toch? Kwak heeft ondanks hun miraculeuze kwiks meer dan eens geleid tot ‘krak’. Krak zeiden de behandelde mensen, krak zeiden de methoden. Acupunctuur? ‘A very elaborate placebo’. Ayurveda? Linke soep met ongecontroleerde producten. Homeopathie? Bullsh*t. Haaievinnensoep tegen kanker? Een leugen (lees bijv Ronald Plasterk’s columnverzamling ‘leven uit het lab’). Moerman? Ongefundeerd (m.u.v. zijn ‘onderzoek’ naar duiven natuurlijk…). Zomaar vitamine preparaten slikken? Nutteloos! Sonja Bakker? muhahaha! HIV veroorzaakt echt AIDS, maar kwak zegt nee! En als u dan AIDS hebt; Kwak heeft geoliede doekjes voor u! Ondertussen roept nursing u op om Herbalife ambassadeur te worden. Roept u mee? Ik niet.

Waarom mensen blijven geloven in Kwak? Wanhoop, laatste strohalmen of afwezigheid van kennis. En laten we het effect van een placebo niet vergeten! Waarom weten we dat acupunctuur nutteloos is? Omdat de wetenschappelijke methode het heeft uitgewezen. Maar de wetenschap is eng, ver weg, zit in een ivoren toren. Met ondoorgrondelijke principes, moeilijke woorden en lange studies. Kwak biedt u simpele oplossingen: handoplegging en magnetisme bijvoorbeeld. En als het niet werkt, hebben mensen er in ieder geval ‘baat’ bij. Toch? Rekent u even af voor uw placebo? Kwak zal u dankbaar zijn. Minister Klink ondertussen wat minder, die heeft het wel een beetje gehad met kwakzalvers.

Advertenties

10 thoughts on “Kwik, Kwak & krak

 1. beatis schreef:

  Dag Bram!

  Ik zag je prachtige naam bij Science-based Medicine.

  Hartelijke groet,
  Beatis

 2. Bram Hengeveld schreef:

  Beatis, bedankt voor je compliment! Maar doel je op m’n blog naam, m’n eigen naam (kan ik me niet voorstellen) of de titel van het artikel? Wat is jouw reden om SBM te lezen? (en ken je het blog respectful insolence van één van de auteurs ook?)

 3. beatis schreef:

  De blognaam, die zag ik bij science-based medicine; ik zag ineens kwik, kwak & krak staan en ik dacht, wat is dat nou, vast een Nederlander – en jawel hoor! Toen heb ik ook je artikel gelezen, daar ben ik heel blij mee.

  Respectful insolence ken ik ook, geweldig dat er zulke sites zijn, dan weet ik tenmiste weer dat er nog normale mensen in de wereld zijn. Ik lees SBM omdat ik wil weten hoe dingen zitten. Zelf heb ik borstkanker gehad en tijdens mijn ziekte werd ik geconfronteerd met de meest mallotige maar ook kwetsende en gevaarlijke ‘adviezen’. Een van de ergste was wel dat je er zelf voor kiest om kanker te krijgen omdat je psychisch iets moet oplossen. Heel naar, de manier waarop ik door een van hen bejegend werd was heel erg beklemmend, het bleek dat die mevrouw er nog heel heleboel andere rare ideeën op nahield.

  De moeder van een vriendinnetje van mijn dochter op de middelbare school kreeg een paar jaar voor mij borstkanker. Het werd ontdekt bij een mammografie en was nog piepklein. Het was niet zeker of het borstkanker was dus men adviseerde een biopsie. Maar die mevrouw was als de dood voor chemo, bestraling, amputatie – terwijl op dat moment nog niet eens zeker was of dat allemaal wel nodig was. Ze was al heel ‘holistisch’ en was ervan overtuigd dat alternatief het beste was. Ze heeft van alles en nog wat geprobeerd, maar is uiteindelijk toch aan borstkanker – want dat was het inderdaad – overleden.

  Via een lotgenote in het ziekenhuis hoorde ik van iemand die zich door Simoncini ging laten behandelen, een zekere Sylvia. Nou ja, dat is ook niet goed afgelopen zoals je mogelijk weet.

  Als je zo eens op het internet gaat surfen, kom je de meest vreselijke dingen tegen over kanker, mensen worden zo bang gemaakt voor reguliere behandeling dat ze zich afwenden van de reguliere geneeskunde, met alle ellende van dien.

  Ik kan er niet tegen als mensen worden voorgelogen, zeker desperate kankerpatiënten niet. Tijdens mijn zoektocht op het internet ben ik tot de conclusie gekomen dat er wereldwijd een harde kern van kwakzalvers is die de radelozen afroomt. Daar wilde ik iets tegen doen. Je kunt wel overal berichtjes achterlaten op allerlei fora, maar dat gaf me niet het gevoel dat dat heel veel helpt. Dus ben ik zelf een blogje begonnen, samen met een patholoog die dagelijks kanker onder ogen krijgt en ook zelf onderzoek heeft gedaan en nog een paar anderen die af en toe wat aanleveren: http://anaximperator.wordpress.com/ En in het Engels, vanwege het bereik. Kan ik elk geval de ergste berichten spammen . We proberen de informatie op het blogje zo toegankelijk mogelijk te houden. Sites als SBM zijn heel goed maar voor veel mensen te hoog gegrepen, waardoor ze voor die groep hun doel voorbij schieten. Nou ja, je probeert wat.

  SBM gebruik ik heel veel, evenals een aantal andere sites. Ik heb inmiddels al een vijand gemaakt, Tony Isaacs, een agressieve verkoper van kwakmiddelen uit Amerika: http://www.tbyil.com/: . Hij beschuldigt me van de gebruikelijke dingen in die kringen en werkt veel samen met Mike Adams – ook een enorme griezel. Nou ja, hij denkt blijkbaar dat ik heeeel belangrijk ben, haha!

  Sorry voor dit lange bericht!

 4. beatis schreef:

  Een berichtje over mij van Tony Isaacs:
  http://curezone.com/forums/fm.asp?i=1376349

  Ik heb een een beetje rondgeneusd op zijn website en ik vind het een griezel.

 5. cryptocheilus schreef:

  Tss

  Bram krijgt zelfs een PM van the Great Gorski.

  Goed stuk van Gorski weer. Ook van jou Bram overigens.

  geen tijd dus korte greets

 6. beatis schreef:

  Crypto heeft ons het vak geleerd :-)

 7. Bram Hengeveld schreef:

  Beatis & crypto: bedankt voor de reacties!

  @ beatis: Inderdaad, het is verschrikkelijk om te lezen hoe die zaken in het werk gaan. De brutaliteit is gruwelijk, de arrogantie zum kotzen. Tof om te lezen dat je je ervaringen op zo’n manier in een informatiestroom hebt weten om te zetten en een patholoog mee hebt gekregen: chapeau! Je blog is toegevoegd aan m’n feedreader.

  Happy quackwacking!

 8. beatis schreef:

  Nou, hartelijk dank hoor (bloost van genoegen).

  Quackwacking – die hoor ik voor het eerst, haha!

 9. Bram Hengeveld schreef:

  @ beatis: voel je vrij om ‘quackwacking’ te gebruiken, ik vond het wel lekker in de mond liggen. (met een bittere nasmaak)

  Ik heb me ingelezen op het anax blog; respect. Ik weet niet of je kennis over kanker en de therapieën uit zelfstudie voortkomen of een andere bron, maar echt super. (waar je geduld vandaan komt, is me helemaal een raadsel zo af en toe!)

  Is er een mogelijkheid dat ik je via mail kan bereiken? (via ‘Over AGC’ hierboven ben ikzelf via e-mail te bereiken) Vanuit mijn nabije omgeving heb ik een geval van kanker meegemaakt (met een verdomd goede afloop!), waarover ik misschien wel eens een blogpost voor je blog wil schrijven, als je het goed vind. (bij het lezen van je blog besefte ik me ineens hoeveel geluk de persoon in kwestie en zijn omgeving hebben gehad) Het is een combinatie van het succes en het falen van ‘regular medicine’ en de dreiging van meer alternatief ingerichte artsen die vrij experimentele behandelingen voor gemetastaseerde kanker aanraden ter behandeling van een (als ik het goed heb) small cell epitheelcarcinoom.

 10. beatis schreef:

  Ik stuur je even een mailtje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: