PubMed zadelt verpleegkundigen op met nodeloze informatie?

PubMed heeft de laatste tijd een aantal veranderingen doorgemaakt die niet allemaal gewaardeerd worden. Via Laika’s blog las ik al een kritiek en via het blogcarnival MedLib’s Round, First Edition op hetzelfde blog kwam ik terecht op de post Mapping door Pubmed op het Nederlands/Engelse blog de Bibliotheker’s Weblog, waarin we worden gewezen op een verpleegkundige valkuil in de zoekmachine.

In het kort komt het hier op neer: je vult een zoekopdracht in op PubMed die de term ‘nursing’ bevat. Voor het gemak vullen we alleen even ‘nursing’ in. (probeer het zelf ook!) De zoekmachine van PubMed gaat hier vervolgens mee aan de slag, zoals te zien is als je op de tab ‘details’ klikt (direct onder het veld met de zoekopdracht):

“nursing”[Subheading] OR “nursing”[All Fields] OR “nursing”[MeSH Terms] OR “nursing”[All Fields] OR “breast feeding”[MeSH Terms] OR (“breast”[All Fields] AND “feeding”[All Fields]) OR “breast feeding”[All Fields]

Deze actie van PubMed wordt ‘mapping’ genoemd en heeft als doel om zoekopdrachten om te zetten in o.a. Medical Subject Headings (MeSH), hetgeen zou moeten resulteren in betere zoekopdrachten en dus een beter zoekresultaat. MeSH is nl. een gecontroleerde database met meer dan 25.000 termen, die gebruikt wordt om publicaties op PubMed te indexeren volgens een vast systeem.

Maar wat heb ik aan de MeSH borstvoeding of of de term borst, die PubMed automatisch aan de zoekopdracht toevoegd, zonder dat ik dat wil? Net of ik niet al genoeg te lezen heb! Nu is het mogelijk om direct op MeSH termen te zoeken door de zoekopdracht te voorzien van [mesh] bijv: nursing [mesh]. Je zou denken dat PubMed het daar dan bij laat, maar nee, PubMed slaat weer aan het mappen en:

“nursing”[MeSH Terms] OR “breast feeding”[MeSH Terms]

Nu zijn er een aantal ‘workarounds’, zoals beschreven op de bibliotheker’s weblog:

Hoe dit te omzeilen:
Twee opties: vragen naar: nursing[sh] OR nursing[tiab], dan wordt er absoluut niet gemapt naar enige MeSH-term
of
door breast feeding[mh] te excluderen met NOT

  • #8  Search #5 NOT #7                                           187262
  • #7   Search “breast feeding”[MeSH Terms]     19965
  • #6   Search nursing[sh] OR nursing[tiab]     224980
  • #5   Search nursing[MeSH]                                 207227
  • #4   Search nursing[mh]                                      207227
  • #3   Search nursing                                                471332

Ik kwam er zelf achter dat “nursing” [MeSH] (dus incl. de dubbele aanhalingstekens) ook een zoekopdracht zonder ongewenste tierelantijnen oplevert. Ook vanuit de zoekopdracht die onder de tab details wordt getoond is de zoekactie aan te passen, door overbodige termen te verwijderen. Opzich lijkt het euvel dus wel makkelijk te omzeilen, maar je moet er wel verdacht op wezen. Controleer de details van een zoekopdracht dus altijd, lijkt het het devies!

Advertenties
Getagged , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: