Waarom we ouderdom niet willen zien…

In Nederland is het in bepaalde kringen hot om pro-geriatrisch te zijn, waarmee ik natuurlijk niet doel op de ernstige aandoening die kinderen treft. Nee, ik doel op het pro-ouderdom gevoel dat door mensen als Frits de Lange, Jan Baars en Dick Sipsma met de nodige eloquentie wordt verkondigd. We moeten af van die jeugdverering, of beter, de ouderdomsverdoeming. Maar ik heb zo mijn twijfels of dat gaat lukken.

Waarom?

Omdat mensen de natuur weigeren te zien voor wat deze is. Althans zo lijkt het. En dat geldt ook voor natuurliefhebbers. Liefhebbers die bijvoorbeeld geld storten op de rekening van het Wereld Natuur Fonds en het blad ‘Panda’ ontvangen. Via GeenStijl (een website die ik normaliter mijdt als een enge ziekte) las ik nl. dat er vele boze brieven waren gestuurd n.a.v. een natuurfoto gemaakt door Steve Bloom, die naast toffe kiekjes als zwemmende olifanten, ook een nijlpaard dat door een groep leeuwen wordt aangevallen op de gevoelige plaat vastlegde.

En dat weerzinwekkende tafereel vonden de arme lezers toch niet kunnen. De fotograaf krijgt het verwijt niet te hebben ingegrepen en wordt slecht rentmeesterschap ten laste gelegd. Ook is het blad een abonnee armer.

De natuur is eng. Yep. Wormen die in je ogen groeien (omdat dat de enige manier voor hen is om te bestaan), parasieten in het oerwoud die tegen een urinestroom inzwemmen (en zo binnendringen), malariamuggen (massamoordenaars), het Human Immonudeficiency Virus (HIV, ook genocidaal), de cadeautjes (veelal ex-muizen en ex-konijnen) die menig kattenbezitter zal zijn tegengekomen na een nachtelijke strooppartij van hun geliefde metgezel: het is allemaal maar eng en vies. En daarom zien we het liever niet. We stoppen het weg in verre landen en mooie encyclopedieën.

En toch is het de natuur, hard en meedogenloos. We willen grif betalen en investeren om het te behouden. Eco tax, smog vrije binnensteden, spaarlampen, land terug aan het water geven, donaties aan het WNF. Maar het lijkt uit onze handen te glippen, die natuur. Net als de jeugd, onze jongerdom, ons oerbos van levensvreugde. Jammer maar helaas pindakaas. We zien het liever niet. Steve Bloom zou er denk ik dan ook een pakkende foto van kunnen maken, waar we allemaal heel verontwaardigd over zijn. Ouderdom: dat is de dood. We stoppen het weg onder lagen nivea en in mooie tehuizen waar veel te weinig geld en personeel voor is. 

We zien het liever niet. Maar het is er wel. En zo slecht is het nu ook weer niet. Vraag dat maar aan Baars, de Lange en Sipsma.

Advertenties

2 thoughts on “Waarom we ouderdom niet willen zien…

  1. Annemiek schreef:

    Misschien een klein beetje hier aan gerelateerd, een van de dingen die me opvielen in Nederland: niemand van de vrouwen in mijn leeftijdsgroep heeft grijze haren… iedereen kleurt zijn haar. Is het met anderen meelopen of is het het jonger willen blijven?

  2. Bram Hengeveld schreef:

    Haha, mooie observatie. Is men in de states minder benauwd om de grijze haren te showen?

    Maar inderdaad, er wordt wat afgeverfd! Terwijl grijs véél mooier is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: