Van oude ogen en de dingen die komen gaan

Via mijn RSS reader kreeg ik een interessant bericht binnen van MedlinePlus Health News: Brain Adapts to Age-Related Eye Disease.

Dat veroudering van weefsels in het lichaam een intrigerend proces is, moge duidelijk zijn. We verliezen de mogelijkheid om bepaalde schadelijke effecten van ‘transposable elements’ in ons DNA te beperken, maar aan de andere kant gaat het oudere lichaam gemiddeld weer beter om met het oplossen van praktische problemen.

Ook in onze netvliezen is het qua veroudering raak natuurlijk; wetenschappers weten al enige tijd dat in een oog dat door maculadegeneratie is aangetast,  zenuwcellen uit de beschadigde fovea signalen afgeven als respons op een stimulus van nabijgelegen zenuwcellen. Nieuw onderzoek aan het MIT heeft een vraag beantwoordt die op dit punt al enige tijd onderwerp van discussie was: is de activering van de aangrenzende cellen bij mensen met maculadegeneratie gevolg van stimulatie van een specifiek, nog intact en o.a. voor gezichtsherkenning gebruikt deel van het netvlies (zgn. preferred retinal location)? Of is er sprake van een patroon dat onafhankelijk is van het gebruik van het deel van het netvlies waarop de fovea reageert? Door gebruik te maken van fMRI bij twee personen met maculadegeneratie toonden de onderzoekers aan dat dit laatste scenario (dat de naam use-independent reorganization draagt) het geval is.

Blogging on Peer Reviewed ResearchDilks, D. D., Baker, C. I., Peli, E., and Kanwisher, N. (2009). Reorganization of visual processing in macular degeneration is not specific to the “preferred retinal locus”. J. Neurosci., 29(9):2768-2773.  10.1523/JNEUROSCI.5258-08.2009

Advertenties
Getagged

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: