De griep: voor het eerst weer onder ‘baseline’

influenzavirusDe griepepidemie lijkt cijfermatig exit te zijn. Er werden 44 Influenza Achtige Ziektebeelden (IAZ) per 100.000 inwoners geregistreerd door de CMR peilstations in week 8 van de epidemie (die dus niet zo ontzettend epidemisch meer is). Het baseline niveau ligt op 51 IAZ per 100.000 inwoners, dus wat dat betreft zijn we er doorheen.  Nivel levert weer een mooie grafiek, waarin we ook kunnen zien hoe de afgelopen epidemie zich tot die van vorig griepseizoen verhoudt:

Aantal IAZ per 100.000 inwoners, gemeten door CMR peilstations. Klik op afb. voor grote weergave. Bron: www.nivel.nl

Aantal IAZ per 100.000 inwoners, gemeten door CMR peilstations. Klik op afb. voor grote weergave. Bron: http://www.nivel.nl

De vereniging voor kritisch prikken kan ook weer rustig gaan slapen; het vaccin van dit seizoen is een goede match. Uit de achtste influenza nieuwsbrief:

“De geteste A-virussen waren op 5 A/H1N1-virussen na subtype A/H3N2 en verwant aan de corresponderende vaccinstammen A/Brisbane/59/07(H1N1) en A/Brisbane /10/07 (H3N2). De 4 geteste A/H1N1-virussen bleken alle resistent tegen oseltamivir. De 16 onderzochte A(H3N2)-virussen waren alle gevoelig voor oseltamivir en de 4 geteste A(H3N2)-virussen gevoelig voor zanamivir. Vanaf week 6 werden in toenemende mate B-virussen geïsoleerd […]”

Nu maar hopen dat het ook echt gebeurd is met die griep, ik denk dat niemand zit te wachten op een tweede golf. In Amerika maakt men zich ondertussen zorgen over een overgroot deel (98%) van de H1N1 virussen dat resistent is tegen Tamiflu (oseltamivir). Het seizoen daarvoor zou het om 19% resistente virussen gaan…

Advertenties
Getagged , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: