Boodschappenlijstje voor het doktersbezoek; denkt u even mee?

Eén van de meest bekende blogs op medisch gebied is het Clinical Cases and Images blog (CCIB) van de arts Ves Dimov. Via Twitter kreeg ik bericht van een kleine post over artsenbezoek door patiënten. Daar zou vrij weinig van blijven hangen: de helft zou de volgende dag al weer uit het geheugen verdwenen zijn. In de blogpost van CCIB gaat het vervolgens over het nut van het EPD op dat vlak, maar daar wilde ik het niet direct over hebben.

Ik moest denken aan de geriatrische zorgvrager, die zelfstandig de arts bezoekt; hoeveel blijft er ‘hangen’? Ondanks dat we soms wellicht wat doorschieten in onze gerontofobie, gaat het korte termijns geheugen met de jaren globaal gezien wat minder werken. En ik zou er niet verbaasd van staan kijken als dat iets meer het geval is bij mensen die thuiszorg ontvangen. (ik ken de wetenschap op dat gebied overigens niet) Niettemin; de door de arts ontdekte informatie kan van belang zijn voor de helpende, verzorgende of verpleegkundige die vervolgens weer zorg komt verlenen;  ‘Hoe was’t bij de arts?’ ‘Prima hoor; tja, dat oedeem in de benen, plastabletje d’r bij’. Ondertussen kan de onderliggende reden om meer zorg vragen dan als zodanig bekend is, als deze onderliggende reden al bekend is.
Het dossier is niet meegegaan, dus de arts heeft dat niet kunnen lezen en er evenmin wat in een onleesbaar handschrift in kunnen zetten. We zijn dus aangewezen op het geheugen van de cliënt in kwestie, zowel voor het vermelden van de klachten aan de arts, als het vermelden van de klachten van de arts: meer eten, bewegen of beter de medicijnen slikken. Misschien een nieuwe zalfje, u kent het wel.

Zouden we, afgaande op Ves Dimov, niet een lijstje kunnen maken met zaken die de arts dient te onderzoeken? Of is het allemaal te paternalistisch in onze autonome maatschappij?  En; hoe komen we te weten wat de arts precies heeft uitgedokterd? Zou daar een grote meerwaarde van het EPD in zitten? (beetje retorisch bedoeld)

Tot die tijd: hier nog 20 tips (weliswaar in het Engels) om een goede patiënt te zijn en medische fouten te voorkomen: 20 Tips to Help Prevent Medical Errors

Advertenties
Getagged ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: