Zorgweigeraars in ‘in de schaduw van het nieuws’

Via uitzendinggemist.nl is de uitzending van KRO’s ‘in de schaduw van het nieuws’ van 7 februari jl. te zien: Mijn ouders weigeren zorg, wat nu?‘ Het is een bij wijlen indringende docu, met een aantal markante persoonlijkheden die zorg verlenen en ontvangen en natuurlijk ook niet ontvangen: volgens cijfers van het Trimbos instituut telt Nederland ongeveer 20.000 zorgweigeraars, aldus de programmamakers. Mensen die dus feitelijk wel zorg nodig hebben, maar dit niet willen ontvangen. Hoe ga je daar mee om? Zij maken deel uit van een groep van in totaal 140.000 mensen in Nederland die niet de zorg ontvangen die ze nodig hebben. (onder deze 140.000 dus ook mensen die de weg naar de juiste instanties niet kennen)

Gezien de katholieke achtergrond van de KRO en de homofobe instelling van het Vaticaan vond ik de parallel met de gelijkenis van de barmhartige samaritaan wel enigszins sprekend: Jan, een van de gasten en homoseksueel, zorgt al jarenlang zelf voor zijn dementerende moeder die bij hem in huis woont. Zijn moeder kon niet aarden in de zorginstellingen en Jan besloot haar in huis te nemen. Jan breekt daarmee – naar mijn bescheiden mening – een lans voor zorgverlenend mannelijk Nederland. Maar laten we niet vergeten dat mantelzorg in Nederland nog een overwegend vrouwelijke bezigheid is, waar in Nederland 1.200.000 mensen mee (over)belast worden.

Het programma, hoewel enigszins voorbijgaand aan de heterogeniteit van de groeiende groep ouderen, biedt een mooie inkijk in de problemen en ethische vraagstukken die ontstaan wanneer ‘zorgbehoevende’ ouderen zorg weigeren: ze willen mensen bijvoorbeeld niet tot last zijn, missen ziekteinzicht of weigeren hun achteruitgang te accepteren. Het is als kind waarschijnlijk schokkend om je ouders op zo’n heftige manier te zien aftakelen, maar de autonomie van een persoon, een in onze maatschappij heilige graal, staat daar soms diametraal tegenover. Dwing je iemand? (voor zover mogelijk) Of ga je mee in de zorgweigering?

Bekijk de uitzending op: http://player.omroep.nl/?aflID=8880830

Advertenties
Getagged ,

One thought on “Zorgweigeraars in ‘in de schaduw van het nieuws’

  1. […] Karin de Groot, KRO, verpleegafdeling Gisteravond kwam er op TV een interessante aflevering van ‘Heb ik genoeg?‘ voorbij. In dit programma krijgt de presentratice en lijdend voorwerp Karin de Groot iedere […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: