Dr. Cheryl Dileo: Lezing over meta-analyses van muziektherapie @ ArteZ Conservatorium Enschede (aka Iedereen heeft baat bij muziek deel 3)

dr. Cheryl Dileo. bron: Temple Times (klik op afb)

Vanmiddag ben ik op bezoek geweest bij het ArteZ Conservatorium van Enschede, om daar een lezing bij te wonen van dr. Cheryl Dileo, aan Amerikaanse wetenschapper en muziektherapeute van het the Arts and Quality of Life Research Center aan de Temple University te Ambler. Ze heeft zichzelf , een Belgische collega (dr. Bradt), haar studenten en haar PC’s de afgelopen jaren afgemat met het doorworstelen van onwijs veel onderzoek en data op het gebied van Music Therapy (muziek therapie, MT) en Music Medicine (muziek als medicijn, MM), want dat onderscheid moest volgens haar wel degelijk gemaakt worden. Een vurig pleitbezorgster van muziektherapie (dat in de VS overigens meer gemeengoed lijkt te zijn dan hier), wist ze met cijfers duidelijk aan te tonen waarom dat ze was: MT is effectiever dan MM. Trust the math. 

Gepassioneerd als ze was, zo briljant slecht was haar Powerpoint presentatie: death by powerpoint. Maar goed, don’t judge a book by it’s cover: Muziektherapie werkt. En dat wist dr. Dileo heel aardig te brengen. Ze had de passie, de kennis en de cijfers, maar niet de powerpoint. Gelukkig voor haar lijkt dat tweede onderdeel me heel wat makkelijker te realiseren in de toekomst. Ergens vind ik het wel vrij schandelijk dat ze tegen een relatief kleine groep studenten, therapeuten, docenten en verpleegkundigen sprak. Dergelijke sprekers moeten met posters op alle ziekenhuis-, thuiszorg- en verpleegdafdeling hangen! Met bombarie moet zoiets aangekondigd worden, en een betere PA krijgen. Grote ruimte + klein rotluidsprekertje en geen vragenmicrofoon = jammer + schande voor een conservatorium. (laten we wel wezen)

Maar terug naar de effecten van muziek(therapie), dat is natuurlijk de kern van het verhaal: Het verlaagt de systolische bloeddruk (maar dat wist de Ars GeriatriCare lezer wellicht al), geeft een verbeterde kwaliteit van leven en heeft positieve effecten op ‘anxiety’, dat zich (ietwat matig laat) vertalen als ‘angst’, of ‘ongerustheid’, wanneer toegepast op de juiste categorie patiënten. En zo zijn er nog een heel aantal zaken die onderzocht zijn en bewezen positieve effecten hebben: dr. Dileo en dr. Bradt brengen in april een aantal reviews uit in de Cochrane Library, waarbij er volgens de meeste stringente methode van analyse van onderzoeken duidelijke effecten zichtbaar zijn: Evidence Based Practice. Een klein uitwijding over statistiek deed ze duidelijk en vlot, maar ik ben blij dat ik door de afgelopen ‘research blogging‘ posts wat meer bekend ben geraakt met de wiskundige abracadabra, dan krijgen cijfers toch iets meer dimensie. (al ben ik absoluut geen wiskundig genie)

Overigens dient er ook gezegd te worden dat er vooral nog veel niet onderzocht is, getuige de vele ‘goals for future research’. Het mooie dan weer, is dat zo’n lezing direct netwerkjes doet ontstaan en van bijzonder enthousiaste en gemotiveerde therapeuten, verpleegkundigen en Masterstudenten. Dileo did her job well. And I liked it. Nu maar wachten tot april en dan muzikaal wetenschappelijk leesvoer doorworstelen. Ik kan me ergere dingen voorstellen…

Advertenties

One thought on “Dr. Cheryl Dileo: Lezing over meta-analyses van muziektherapie @ ArteZ Conservatorium Enschede (aka Iedereen heeft baat bij muziek deel 3)

  1. […] vooringenomenheid met alternatieve of ‘non-orthodoxe’ therapieën. Cheryl Dileo bijv. (klikkerdeklik voor een blogpost over haar) stelde in een lezing dat verpleegkundigen meer dan andere beroepsgroepen binnen de gezondheidszorg […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: