Welkom op de IC

De Intensive Care: voor familie en naasten een bron van afzien, voor verpleegkundigen een bron van aanzien. Vandaag geen post vanuit het verpleegkundig perspectief, maar vanuit het perspectief van familie; welkom op de IC, uw naaste ligt zwaar in de kreukels, maar wij zorgen er voor.  Op de IC weet men van wanten. Gelukkig maar.

De IC kan een erg overweldigende plek zijn: het piept en tuut dat het een lieve lust is, er is veel bedrijvigheid van verpleegkundigen en, natuurlijk, de naaste in dat bed: wellicht aan de beademing, een aantal infusen en zoveel draden, monitoren en toeters en bellen dat je je afvraagt of je in een aflevering van House terecht bent gekomen. Laten we er geen doekjes om winden: de IC is een rotplek. Als naaste loop je machteloos rond, af te wachten, weer een kopje koffie, misschien een goed boek als je je kunt concentreren. Uren. Wachten. (alhoewel ik de lezer kan aanraden na te gaan wat hij/zij wél kan doen. Zelfs het meest simpele zaakje als een swabje met vocht om de lippen wat nat te maken kan dat machteloze gevoel iets wegnemen)

Niettemin dank ik wat dan ook op m’n blote knietjes: lang leve de IC! Ik hou van de IC. Die rotplek. Want op die rotplek slepen ze mensen voor de dood weg. Mensen waar je van houdt en waar je dus nog iets langer van kunt genieten. Die rotplek is confronterend. Het broze lichaam, eens zo vitaal, nu een bleek hoopje mens. Ja, we gaan allemaal een keer dood. (en om met Dawkins te spreken: that makes us the lucky ones) Maar dat doodgaan stellen ze op de IC graag nog even voor u uit. Met verve. Een goede IC-verpleegkundige is goud waard. Rustig, beheerst, kordaat, vol van kennis en respect. Ik heb ze aan het werk mogen zien.

IC-verpleegkundigen (en artsen!): voor wat het waard is, bedank ik u vanuit het puntje van mijn pericardium dat jullie er zijn.

You ROCK.

Advertenties
Getagged

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: