We bakken d’r niets van…

Studenten: rotvolk. Laten we wel wezen. Duizenden euro’s per jaar kosten we. En nog is het slecht met ons gesteld. We bakken er niets van. Volgens de gegevens van o.a. UMC St. Radboud is er geen enkele student verpleegkunde die de volgens hen benodigde parate kennis in huis heeft. Uit de Gelderlander (‘Verpleger in opleiding schiet tekort’ 29 jan):

“Van alle verpleegkundigen-in-opleiding die op praktijkstage gaan in ziekenhuizen in de regio Arnhem en Nijmegen, voldoet er vrijwel geen aan de eisen van parate kennis. De studenten schieten te kort in basiskennis over de locatie van organen in het lichaam, de werking van het hart, bijwerkingen van medicijnen en het berekenen van doseringen voor medicatie.”

De colleges geneeskunde zijn tevergeefs geweest en de tien die voor de toets van verpleegkundig rekenen gehaald moet worden lijkt weinig waard. De hoogste tijd om eens een beetje met modder te gaan gooien, want iemand is hier natuurlijk debet aan. Bij het Gelderlander artikel hoort ook een leuk filmpje, waarin de modder tevoorschijn wordt gehaald. Volgens de ziekenhuizen is het de opleiding (sinds 12 jaar in handen van ROC’s en hogescholen) en volgens de scholen is het de verhoogde complexiteit van de hedendaagse zorg.

Nu snap ik best dat men in het ziekenhuis alles uit de kast zal halen om meer invloed in de opleidingen te krijgen; verpleegkundigen worden schaarse goederen over een aantal jaar. Voorbeelden van agressieve werving steken de kop op. Met het in huis halen van meer leerlingen lijkt het me dat ziekenhuizen voordelig uit kunnen zijn: meer mensen op de werkvloer en wellicht een meer bestendig personeelsbestand. Hebben is hebben en houden is de kunst. En om de verarming van de studenten aan te tonen heb je gewoon een heel strenge toets nodig. Het argument van een verhoogde complexiteit van zorg vind ik ook niet echt ijzersterk moet ik zeggen. Is het niet aan scholen om hier adequaat op te reageren? Het moet ze immers al wel wat langer duidelijk zijn, gezien hun pasklare antwoord.

Concluderend mis ik dus vooral één ding: de toetsen en de precieze resultaten. Zijn mijn afgelopen jaren ook tekort geschoten? Of heeft men gewoon een belachelijk moeilijke toets gemaakt? Volgens de onderzoeken zijn er geen verschillen gevonden tussen MBO’ers en HBO’ers, maar geldt dat ook voor de voltijd en deeltijd studenten? En voldoen de vaste werknemers aan de (kennis)eisen?

Advertenties
Getagged , , ,

One thought on “We bakken d’r niets van…

  1. […] Goed, de parate kennis is dus beneden de maat. Wie daar schuldig aan is, weten we niet, maar aangezien het gedonder toch al in de glazen zit, moet het er wel uit. Maar is parate kennis […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: