Appelsap, Alzheimer en Wetenschap

Het is weer raak. Dit keer is het appelsap in de strijd tegen Alzheimer. Onderzoekers uit Massachussets toonden aan dat muizen die het equivalent van twee glazen appelsap per dag (omgerekend naar menselijke standaard) met het verstrijken van de jaren minder achteruitgang vertoonden in cognitieve functies dan muizen die het niet kregen. Ook vertoonden ze minder aanmaak van beta-amyloïd.

Sinds de bekendmaking van het onderzoek schijnt stichting Alzheimer Nederland bestookt te worden met telefoontjes. Begrijpelijk, maar te gek voor woorden. Proefdier onderzoek is een opstap voor onderzoek bij mensen. Proefdier onderzoek zegt feitelijk niets over daadwerkelijke effecten bij mensen. Na een beetje zoeken heb ik de samenvatting van het onderzoek gevonden:

Folate deficiency has been associated with age-related neurodegeneration. We demonstrate herein that dietary deficiency in folate and vitamin E, coupled pro-oxidant stress induced by dietary iron, increased amyloid-β (Aβ) levels in normal adult mice. This increase was potentiated by apolipoprotein E (ApoE) deficiency as shown by treatment of transgenic mice homozygously lacking murine ApoE. Dietary supplementation with apple juice concentrate in drinking water alleviated the increase in Aβ for both mouse genotypes. These findings provide further evidence linking nutritional and genetic risk factors for age-related neurodegeneration, and underscore that dietary supplementation may be useful to augment therapeutic approaches.

Helaas is bovenstaande niet geheel duidelijk. Zo laat deze abstract de vraag open of de ‘appelsapinterventie’ alleen toegepast werd op muizen met een kwalitatieve ondervoeding (deficiency in folate and vit. E). Op kennislink.nl wordt hier wat dieper op ingegaan en lijkt het inderdaad te gaan om muizen die te maken hebben met een kwalitatieve ondervoeding. Opzich natuurlijk mooie bevindingen, maar zonder zelf een wetenschapper te zijn, heb ik geen moeite te stellen dat dit (nog) weinig zegt over de situatie bij (niet-ondervoede) mensen.

De run op de telefoonlijnen van stichting Alzheimer Nederland geeft maar weer  eens aan hoe belangrijk het is dat mensen weet hebben van de wetenschappelijke methode en diens beperkingen als het gaat om onderzoek op proefdieren. Via het internet kopieert een tekstbericht razendsnel en wanneer dit kopt met ‘drinken van twee glazen appelsap per dag kan mogelijk het begin van de ziekte van Alzheimer uitstellen’, zoals op de site van nu.nl is natuurlijk het hek van de dam.

Ik kan het niet anders dan slecht journalisme noemen. Ondertussen hoop ik, in hemelsnaam, dat er geen dementerende medemensen op een appelsapdieet worden gezet.

Advertenties
Getagged

One thought on “Appelsap, Alzheimer en Wetenschap

  1. […] uitlatingen. Niets nieuws onder de zon natuurlijk, maar wel vervelend. We kwamen reeds appelsap tegen in de strijd tegen Alzheimer en glazen water als algemeen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: