Mannen, vrouwen en voeding

Als XY’er in een wereld die voor 90% uit XX’en bestaat, was het op sommige vlakken een vrij langdurige gewenningsperiode. Eén van de eerste dingen waar ik een mannelijke eerstejaarscollegaverpleegkundestudent op zou willen wijzen: als het over een dieet of eten gaat: gewoon ja en amen zeggen en als je vrouwelijke collega het er moeilijk mee heeft, kan je zeggen dat ze er ook niets aan kan doen. Er gaapt nl. een kloof tussen de twee geslachten op het gebied van voeding.

Voordat de lezer zich druk maakt over mijn schijnbare seksisme: don’t shoot the messenger. Onderzoek heeft nl. aanwijzingen gegeven dat op het vlak van het weerstaan van de drang naar lekker voedsel vrouwen hun hersenchemie niet mee hebben. Tenminste, niet als het gaat om het voldoen aan het zoveelste Sonja Bakker dieetboekje.

Onderzoekers van het Brookhaven National Laboratory onderzochten een groep mannen (n=13) en vrouwen (n=10) in een PET scanner, terwijl er allerlei lekkernijen letterlijk aan hun neus voorbij gingen: ze mochten er aan ruiken, voelen etc. maar niet opeten. Het feit dat de proefpersonen zo’n 20 uur niets hadden gegeten moet dat er niet makkelijker op hebben gemaakt. Toen hen werd gevraagd hun hongergevoel te onderdrukken door zichzelf wijs te maken geen honger te hebben, merkten de onderzoekers een verschil op: alhoewel de mannen én de vrouwen aangaven minder honger te hebben, nam alleen bij mannen de hersenactiviteit (gemeten a.d.h.v. metabolische activiteit) in bepaalde gebieden  – zoals de amygdala en de hippocampus – daadwerkelijk af. Bij vrouwen was dat verschil niet aanwezig.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat hiermee onomstotelijk is bewezen dat vrouwen zich niet kunnen inhouden bij een heerlijk stuk chocoladetaart; de onderzoekspopulatie was klein en het daadwerkelijke effect (al dan niet overgaan tot het eten van de ‘verboden vruchten’) werd niet gemeten. Maar vermeldenswaardig vond ik het stiekem wel. En misschien wilde ik ook eens een keer een weerwoord hebben op het aloude adagio ‘mannen kunnen maar één ding tegelijk’. In ieder geval werpt het nieuw licht op de vraag waarom obesitas en eetstoornissen bij vrouwen meer voorkomen en hardnekkiger zijn dan bij mannen.

En daar kunnen we écht wat mee.

via: http://www.sciam.com/blog/60-second-science/post.cfm?id=do-men-or-women-have-an-easier-time-2009-01-20 en http://www.bnl.gov/bnlweb/pubaf/pr/PR_display.asp?prID=876

Advertenties
Getagged ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: