Influenza update.

influenzavirusDe griep doet het goed dit jaar. Vanuit het perspectief van de virussen bekeken dan. (waarvan een H3N2 variant de meest voorkomende is) Voor de inwoners van Nederland en andere landen is het net andersom; foute boel dus. De griep is er eerder en feller dan voorgaande jaren: twee weken vroeger en twee maal meer besmettingen dan in 2007/08, kijkend naar aantallen IAZ: 131 geregistreerde gevallen per 100.000  inwoners. Het werkelijk aantal gevallen is veel groter natuurlijk, aangezien de meeste mensen uitzieken zonder een bezoek aan de huisarts.  De huisartsen die meewerken aan de meting van het CMR registeren echter ook meer complicaties dan voorgaande jaren. De meeste meldingen van IAZ kwamen, zoals gebruikelijk, voor in de groep 0-4 jarigen en de groep 65+. De groep 0-4 jarigen vertoont dit jaar meer IAZ dan voorgaande jaren. In grafiekvorm ziet het er als volgt uit:

www.nivel.nl

Geregistreerde Influenza Achtige Ziektebeelden (IAZ) per 100.000 inwoners. Klik op de afbeelding voor een grote versie. Bron: http://www.nivel.nl

Het einde van de epidemie lijkt inderdaad nog niet in zicht, zoals NIVEL meldt. De Grote Griepmeting laat ook een flink besmet Nederland zien. Volgens de meest recente influenza nieuwsbrief is het met name het midden van het land dat er aan moet geloven. We zijn het niveau van 2007/08 en 2006/07 reeds voorbij en we zijn enkele IAZ verwijderd van het niveau van 2005/6. Ik hoop niet dat over enkele weken hetzelfde gezegd kan worden over het niveau van 2004/2005. (toen was er sprake van zo’n 300 IAZ per 100.000). Qua toenamesnelheid van het aantal gevallen liggen we wel op schema. In de rest van Europa is de griep aan z’n top, of aan het afnemen. In Portugal is dit laatste duidelijk het geval. Na 6 weken epidemie en een max. van zo’n 180 IAZ per 100.000 gaan ze daar nu weer richting de epidemiegrens. Lang leve de beeldbewerkingssoftware van tegenwoordig, want met de standaardgrafieken van de EISS kan je heel makkelijk landen met elkaar vergelijken:

www.nivel.nl en www.eiss.org

IAZ in Nederland (rood) en Portugal (blauw) per 100.000 inwoners. Klik op de afbeelding voor een grote versie. bron: http://www.nivel.nl en http://www.eiss.org

I’ll keep you posted.

Advertenties
Getagged , ,

7 thoughts on “Influenza update.

 1. Annemiek schreef:

  Weet je of dit een griep is waar het griepvaccin tegen beschermd?

 2. Bram Hengeveld schreef:

  Ja, het vaccin van dit jaar matcht voor de belangrijkste H3N2 variant. Uit de derde influenza nieuwsbrief van NIVEL:
  De antigene reactiviteit van de geteste H3N2-virussen vertoont goede overeenkomst met die van de corresponderende vaccinstam A/Brisbane/10/07.

 3. Joe Parussini schreef:

  Hallo Bram , it’s Joe from canada.

  Long time man! Your are a hard guy to find.

  I just wanted to say hello , and thanks to you and your family for all you did for me. please drop me a line and say hello to jan willem.

  Joe

  • Bram Hengeveld schreef:

   Good heavens…

   I am so FLABBERGASTED right now. Joe! How’re you doing man?

   Voor de mensen die nu denken: wat is dit? Ik heb Joe per toeval leren kennen, waarna hij een tijdje bij ons (m’n ouders) heeft gewoond. Dat is ongeveer een jaar of 7 geleden. Sinds Joe terug is gegaan naar Canada is er eigenlijk geen contact meer geweest. Ik ben dus nogal verbaasd ‘em op deze manier terug te ‘vinden’.

   Godspeed, my friend.

 4. […] van 2008/09. Niet dat ik daar persoonlijk moeite mee heb, aangezien het een vrij zware epidemie was in vergelijking met voorgaande jaren. De CMR peilstations registreerden in week 7 van de epidemie 57 IAZ per […]

 5. joe schreef:

  hello , again Bram , i wasn’t sure if you had ever replied to my post , and you did!! Its been almost ten years!!! I am still in canada.. feel free to drop me a line some time @ blueberrypearnutpie@gmail.com i know its a funny name… please le tme knowhow you and Jan willem are doing .

  joe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: