Een minuut stilte voor de verpleeghuisarts

Hij is niet meer, de verpleeghuisarts. Na jaren trouwe dienst. Afgeschreven. Nou ja, niet helemaal. In het vervolg kunnen patiënten, familie, verzorgenden, verpleegkundigen en al wat dies meer zij in het verpleeghuis (en daarbuiten!) terecht bij de specialist ouderengeneeskunde. De NVVA vond dat de naam verpleeghuisarts niet meer aansloot bij het huidige imago dat de specialist ouderengeneeskunde nastreeft:

“De nieuwe naamgeving is nodig omdat verpleeghuisartsen hun deskundigheid niet alleen inzetten voor mensen die in verpleeghuizen zijn opgenomen, maar voor alle kwetsbare ouderen met complexe gezondheidsproblemen ongeacht de plaats waar zij verblijven, dus ook thuis, in het verzorgingshuis, in een kleinschalige woonvoorziening of in het ziekenhuis.”

Het komende half jaar mag je je nog vergissen, maar daarna is het af. Op 15 juli moeten al het briefpapier en de betreffende artsen voorzien zijn van de nieuwe titel. Tegen die tijd kunnen we ook een campagne verwachten die de naamswijziging aan de man moet brengen. Het lijkt me in beginsel een prima zaak. De geriatrische zorgvrager heeft dergelijke expertise nodig, en gezien de verzwaring en vergroting van bijvoorbeeld de groep extramurale zorgvragers is het eerder noodzaak dan nobel. Of is het een noodgreep? Ik ben benieuwd hoe het vorm gaat krijgen in de praktijk en hoe lang het duurt voor we de eerste specialist ouderengeneeskunde in de thuiszorg zien. Ik hoop snel!

Advertenties
Getagged , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: