Web 2.0: toolkit voor de 21e eeuw. RSS software

Het web evolueert. En snel ook. Over 20 jaar kijken we op de huidige periode terug zoals wij dat doen op die van 40 jaar geleden. Maar web 2.0, waarbij user generated content een cruciale rol speelt, wordt wel aangemerkt als een mijlpaal. Ook de gezondheidszorg, toch niet een van de snelst reagerende ICT afnemers (afgezien wellicht van de medische wetenschappelijke tak), voelt de effecten van web 2.0. Cliënten en patiënten halen in toenemende mate hun informatie van het internet. Letterlijk duizenden blogs over de gezondheidszorg, of aanverwante zaken zijn ondertussen aan het interweb ontsproten. Een aantal daarvan van zeer hoge kwaliteit, geschreven door cliënten en patiënten, professoren, artsen, verpleegkundigen, etc. Studenten kunnen hiermee naar mijn idee sterk hun voordeel doen. E-learning at your fingertips.

De blogosphere (de blogwereld) wordt door sommigen gezien als een bedreiging van de standaard (gedrukte) journalistiek. De massaliteit en diversiteit van de blogosphere zijn kwaliteiten waar de journalistiek maar moeilijk tegenop kunnen. Vele wetenschappers houden blogs bij over hun beroep en kunnen daardoor een hoge mate van inhoudelijke kennis gebruiken. Een wetenschapsjournalist heeft het nakijken; één persoon, of een team van een krant kan nooit een dergelijke kennis ontwikkelen.

Maar die massaliteit is ook een nadeel: waar laat je het allemaal? Het is ONMOGELIJK om ook maar 1% van alle berichten op het gebied van de gezondheidszorg te lezen. En het is zaak om kaf van koren te scheiden. Wat dat laatste betreft is het niet veel anders dan bij gedrukte media: eisen aan goed materiaal zijn algemeen. Auteurs met een relevante achtergrond (die duidelijk wordt gemaakt), duidelijke bronnen, etc. Maar die massaliteit blijft dan een probleem. Eerder blogde ik al over CiteULike, een online mogelijkheid voor het maken van een persoonlijke literatuurlijst. Deze keer wil ik de lezer attenderen op RSS software, oftewel programma’s die als het ware het nieuws binnenhalen dat men zelf selecteert. Praktisch alle internetpagina’s die met enige regelmaat nieuws publiceren hebben een RSS feed (kanaal), dat met verschillende programma’s kan worden bekeken. Alle nieuws item worden daarin ‘geaggregeerd’, waarmee een handig en kort overzicht van de postings is te maken. De meeste browser hebben een ingebouwde RSSlezer, maar vaak is die beperkt in de mogelijkheden en het gebruikers gemak. Er zijn echter ook aparte programma’s om gebruik te maken van RSS-feeds. Ikzelf gebruik ‘Feeddemon‘ een gratis stukje software van NewsGator. Hieronder zie je een afbeelding van Feeddemon op mijn computer:

Feeddemon. Klik op de afb. voor een grote weergave.

Feeddemon. Klik op de afb. voor een grote weergave.

Aan de linkerzijde een overzicht van mijn RSS Feeds, die handig in mappen kunnen worden ingedeeld. Aan de rechterzijde een overzicht van de laatste berichten van een geselecteerde RSS Feed, in dit geval van Ars GeriatriCare zelf. Feeddemon kan alle posts in een op een krantenpagina gelijkend overzicht weergeven en maakt tevens per map een overzicht van de posts van alle feeds die er in zitten. Door alle feeds van sites die over verpleegkunde gaan in de map ‘verpleegkunde’ te plaatsen, creëer je op die manier een voor pagina met de laatste posts van de verschillende feeds. Afhankelijk van de instelling van de feed zelf is het mogelijk om dan vanuit Feeddemon de post in z’n geheel te lezen, zodat je niet over 20 sites tegelijk hun hoeft te surfen. Sommige feeds zijn echter zo ingesteld dat je wel naar de site zelf moet gaan voor het volledige artikel.

Een ander voordeel van feeddemon is dat je gebruik maakt van een online Feedservice. Dat wil zeggen dat je een account aan maakt bij NewsGator, waarop wordt opgeslagen op welke feeds je hebt opgeslagen. Het programma feeddemon haalt deze informatie van je account en houdt bij welke posts je hebt gelezen. Dit wordt dan weer automatisch op je account opgeslagen, zodat je vanuit iedere plek in de wereld met een internetaansluiting gebruik kunt maken van dezelfde feeds. GoogleReader en Bloglines zijn vergelijkbare systemen, alleen moet je daarbij wel via je internetbrowser werken, niet via een extra programma zoals Feeddemon. Beide hebben hun voor- en nadelen.

Dergelijke ‘tools’ zullen in toenemende mate belangrijk gaan worden voor de internetgebruiker en maker. Doe er je voordeel mee, want het is een bijzonder handige manier om selectief de stroom digitale informatie in te dammen. Voor studenten een nu en in de toekomst onmisbare vaardigheid. Maar het blijft belangrijk om kaf van koren te scheiden, dat doen de programma’s niet voor je! Blijf kritisch. Een aantal naar mijn idee goede blogs zijn te vinden onder ‘Archieven’ boven aan de pagina. Kijk bij ‘Blogroll‘.

Op deze pagina vindt je een klein overzicht van RSS readers en software.

Advertenties
Getagged ,

One thought on “Web 2.0: toolkit voor de 21e eeuw. RSS software

  1. […] deel van die bronnen bestaat uit websites met RSS feeds, die ik bijhoudt m.b.v. Newsgator en Feeddemon. Ik ontdekte dat het mogelijk is om via deze (gratis) webservice eigen RSS feeds op te zetten, die […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: