Relatie tussen buitentemperatuur en bloeddruk in ouderen

In een enkele dagen geleden gepubliceerd onderzoek dat werd gehouden als onderdeel van de ‘Three City Study’ in Frankrijk heeft men een duidelijk verband ontdekt tussen de buitentemperatuur en gemeten bloeddruk bij ouderen.

Na een nulmeting werden de proefpersonen (n=8801, 65+ jaar oud) gedurende twee jaar regelmatig getest op hun bloeddruk. Gegevens over de buitentemperatuur (die constant om 11 uur ’s ochtends werd gemeten) werden verkregen van lokale weerstations. Bij het stijgen van de buitentemperatuur was een duidelijke daling in de gemiddelde bloeddruk te zien na analyse van de verkregen data. Tussen de laagste temperatuur (7,9gr. C) en de hoogste temperatuur (21,9 gr. C) namen de onderzoekers een verschil van 8 mmHg waar. De onderzoekers ontdekten dat de effecten van temperatuurswisselingen het grootst waren in de groep van 80+ jaar.

Gedurende perioden met extreme temperaturen dient deze factor mee te worden gewogen in de behandeling van hoge bloeddruk bij ouderen om de gevolgen van bloeddrukveranderingen te minimaliseren, aldus de onderzoekers.

Blogging on Peer Reviewed ResearchAlpérovitch, A., Lacombe, J. M., Hanon, O., Dartigues, J. F., Ritchie, K., Ducimetière, P., and Tzourio, C. (2009). Relationship between blood pressure and outdoor temperature in a large sample of elderly individuals: the three-city study. Archives of internal medicine, 169(1):75-80. [DOI]

Advertenties
Getagged ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: