“Treat the whole patient and not the hole in the patient”

‘Behandel den ganse patiënt en niet het gat dat er in zit’.

En toch gaat de complete site www.wondenwijzer.nl (waar bovenstaand citaat te vinden is) juist wel over die ‘gaten’ in patiënten. De site is een product van het Regionaal Netwerk Huiddefecten Zaanstreek-Waterland en zit werkelijk boordevol informatie over verschillende typen wonden en de preventie en behandeling ervan.

In de Nursing van januari 2008 stond de geestelijk vader van een aantal delen van de site, Henri Post (Nurse Practitioner) in de spotlights met zijn beslisboom chronische wonden. (ik ontdenkte de site toen ik het artikel in Nursing weer doorkeek) Met deze beslisboom won hij de WCS-congres prijs, die wordt uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de wondzorg.  De beslisboom is overigens als PDF te downloaden van de site en ziet er zeer fraai en duidelijk uit. Net als bijvoorbeeld een wondanamnese (die ik iets minder overzichtelijk vind) en een beslisboom voor de inzet van AD matrassen of een standaard voor wijkverpleegkundigen. Maar ook de algemene informatie is het lezen zeker waard en op een site over (0.a.) decubitus kunnen de alles verduidelijkende foto’s natuurlijk niet ontbreken.

Ik had nog niet eerder gehoord van het ‘TIME’ systeem, maar het klinkt logisch: Tissue, Infection, Moisture, Edges. Het is een idee (zo lezen we op de site) van een Vincent Falanga (dermatoloog) die het TIME schema bedacht voor de implementatie van zijn theorie over wondbedpreparatie onder verpleegkundigen. Zo blijkt weer: Internet blijft een plaats waar gewoon ontzettend veel te leren is, als je weet waar je moet zoeken. (of hier toevallig achter komt) En deze wondenwijzer site verdient gewoon absoluut een kijkje voor iedereen die in aanraking komt met cliënten met decubitus, intertrigo (smetten), brandwonden, oncologische wonden, en andere nare

[…]weefseldefecten, welke het gevolg zijn van fysische, mechanische of thermische beschadiging, of die zich ontwikkelen als gevolg van een onderliggende stoornis (Aerts, 1997).  (bron)

Advertenties
Getagged ,

2 thoughts on ““Treat the whole patient and not the hole in the patient”

  1. Melis schreef:

    Bram,
    wat zet je er toch weer interessante artikelen op het blog… Knap hoor… zal heel wat tijd inzetten!
    Ga zo door

    Groeten Melissa

  2. […] de wond te analyseren. De informatie is afkomstig van Nurse Practitioner Henri Post, die al eerder voorbij is gekomen op Ars GeriatriCare. In die post is o.a. te lezen over het (ontstaan van het) TIME model. Wie het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: