‘Pubmedden’

pubmedSinds een aantal maanden ben ik mij, samen met een collega-student, in toenemende mate aan het verdiepen in literatuuronderzoek. We zijn een literatuurstudie aan het doen naar influenza en de influenzavaccinatie, ook wel bekend als ‘de griepprik’.
Ga d’r maar aan staan: Hoe krijg je in hemelsnaam de goede informatie? Zoek ‘influenza’ op in PubMed en je krijgt duizenden en duizenden hits. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor influenza, maar ook voor behandeling en preventie van decubitus, gebruik van insulinepennen, handhygiëne, etc. (al zullen dat er dan wellicht geen 25.000 zijn)
Er wordt van de verpleegkundige van tegenwoordig echter wel verwacht dat diens verpleegkundige interventies, als het even kan, evidence based zijn. We kunnen dus niet meer om bovenstaande probleem heen, maar moeten er doorheen en dat is verduld lastig. Ik heb daarom eens gezocht naar online beschikbare Nederlandse inleidingen voor het gebruik van PubMed. Even googlen om een beetje te kunnen ‘pubmedden’ dus.

Het CBO helpt ons een eindje op weg, met een inleidende beschrijving van het gebruik van de PubMed databases: Handleiding PubMed. Ook levert het CBO een lijst met met literatuurbeoordelingsformulieren, waarmee na is te gaan of de gevonden artikelen de toets der kwaliteitseisen doorstaan. Via de internetsites van verscheidene universiteiten is er ook het een en ander te vinden. Het Erasmus MC biedt een zgn. Frequently Asked Questions (FAQ) aan, de RijksUniversiteit Groningen (RUG) levert een PDF met een FAQ aan (deze gaat ook over de Cochrane database). Ook de faculteit Geneeskunde van de Vrije Universiteit van Brussel biedt een handleiding voor het gebruik van PubMed aan. De Universiteit van Maastricht stelt een PDF beschikbaar die gebaseerd is op de handleiding van het CBO, maar een aantal extra opties beschrijft. Via de website van het Leids Universitair Medische Centrum is een PDF te downloaden getiteld ‘Handleiding voor het zoeken in PubMed‘. Via de website van de Fontys mediatheek is een korte Wiki te raadplegen over PubMed. Op de website van het Medisch Centrum Leeuwarden is ‘Instructie PubMed‘ als een Microsoft Word bestand te downloaden, waarin ook beschreven wordt hoe je een eigen profiel kunt aanmaken voor ‘MyNCBI’, waarmee je o.a zoekopdracht kunt opslaan en deze automatisch periodiek laten herhalen.  Marianne van der Heijden levert 17 pagina’s aan PubMed informatie via de website Bureau Andromeda in de vorm van ‘Training Literatuur zoeken in PubMed‘. Let er op dat de door de universiteiten en instellingen geleverde beschrijvingen vaak ook specifieke, voor die instelling beschikbare mogelijkheden beschrijven. Deze gelden natuurlijk niet als je niet bij de betreffende instelling bent ingeschreven, maar in het algemeen is de informatie zonder problemen te gebruiken.
Via PubMed.be wordt het zoeken via MeSH (Medical Subject Headings) termen je ook wat makkelijker gemaakt, wel even registreren. (let op: PubMed.be is geen handleiding, maar een zelfgemaakte en gratis beschikbare aanvulling voor Nederlandstalige PubMed gebruikers door de Vlaamse Arts (en hobby-informaticus) Koen Thomeer) 

PubMed zelf biedt tenslotte een Engelstalige interactieve PubMed Tutorial aan (ik vond de weergave van de op PubMed aangesloten databases indrukwekkend). Als je liever niet in het Engels of op je beeldscherm leest, is het boek ‘Praktische Handleiding Pubmed‘ te bestellen voor een goede 26 euro.

De websites op een rijtje:
Handleiding PubMed (CBO)
lijst met met literatuurbeoordelingsformulieren (CBO)
Frequently Asked Questions (Erasmis MC)
handleiding voor het gebruik van PubMed (VU Brussel)
PDF met een FAQ (RUG)
Handleiding voor het zoeken in PubMed (LUMC)
Wiki (Fontys)
Instructie PubMed (MC Leeuwarden)
Training Literatuur zoeken in PubMed (Bureau Andromeda)
PubMed Tutorial (PubMed)
PubMed.be (Koen Thomeer)

Pubmedze!

Advertenties

One thought on “‘Pubmedden’

  1. Melissa schreef:

    Hey Bram,

    Het boek wat ik besteld heb gaat over ongeveer het zelfde als je hierboven besschrijft. Erg handig en interessant. Er wordt mij ineens veel meer duidelijk. Ik had je er al een mail over gestuurd en ik neem het mee bij onze volgende “griep” afspraak. Het is een mooi boek om als bron te gebruiken bij o.a. e verantwoording

    Groetjes Melissa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: