Oké, dit is cool.

Dit is écht cool: permanente educatie.nl heeft een e-learning ‘tool’ waarmee je de basisvaardigheden van het ‘bladderscannen’ kunt aanleren. Voor de mensen die doorgaans niet veel met urine werken: met een ‘bladderscan’ kan men bepalen of er al dan niet sprake is van urineretentie, zonder dat iemand daarvoor hoeft te worden gecatheteriseerd. (volgens mij wordt er ook nog wel eens over ‘bladderen’ gesproken) Urineretentie is dan weer een nare toestand, waarbij infecties op de loer liggen. (Plas dus tussen twee haakjes even goed uit en ‘hang’ niet boven een toilet)
Een tijdje geleden zag ik voor het eerst een bladderscan, tijdens het meekijken met een ANP en was verbaasd over de feitelijk eenvoud en enorme winst voor de cliënt.

Maar een goede scan is geen kwestie van eventjes het apparaat op een cliënt richten en afvuren maar. Via een omzwerving op een blog door Arnout Vree kwam ik dus terecht bij ‘permanente educatie.nl’ (waar Arnout Vree voor lijkt te werken) Mijn nieuwsgierigheid gebood mij een klein kijkje te nemen en na een korte inschrijving kan je beginnen aan het doorlopen van de module over de bladderscan. Helaas is dit op het moment ook nog de enige vrij toegankelijke module en is het aanbod in het algemeen heel beperkt (2 modules, waarvan 1 alleen voor een
stageopdracht van 4e jaars HRO-studenten Gezondheidszorg Technologie bedoeld is). Maar potentie heeft het zeker.

Met behulp van videomateriaal, toetsvragen, een behulpzame professor en een simulator worden de verschillende onderdelen van het bladderscannen doorlopen, waarna aan het eind ook een certificaat te verkrijgen is voor het gebruik van de ‘Bladderscan BVI 3000’, wat wellicht de meest ‘kazige’ naam voor een product ooit is, maar dat terzijde. Het gaat erom dat de makers van de module een verassende manier heeft gevonden als uitbreiding op het skills lab. Want het is ook in de simulator wel even pittig om een goede scan te maken! Nu nog hopen op meer aanbod van modules, want op één been kan men tenslotte niet staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: