Ethiek en recht van het bloggen

Nieuwe technieken vragen nogal eens om een antwoord op nieuwe vragen. Toen we in staat waren om op de maan te landen was de volgende stap natuurlijk: zou het ook op Mars kunnen? De TV heeft de vraag opgeroepen waar we vanavond eten: Bij de tafel? Of voor de buis met een goed stukje narigheid tijdens het journaal? (Laten we maar niet beginnen over de invloed van de magnetron op onze eetgewoonten)  
Met de opkomst van het bloggen speelt de ethiek ons wederom parten. Want bloggen kan gevaarlijk zijn. Helemaal als het gaat om bloggen over zaken die ‘frail’ zijn. Zoals privacy, goede informatie, of een redelijk aantal ouderen in Nederland.

In principe is dat natuurlijk geen nieuw verschijnsel: voor de opkomst van het internet was het ook niet toegestaan voorbij de grenzen van een eed of de wet te publiceren. Maar met de opkomst van web 2.0, waar blogs een belangrijk deel van vormen, is er echter wel een situatie ontstaan waarbij een eventuele schending van grenzen veel sneller en meer impact heeft. Web 2.0 heeft een enorme potentie en krijgt op veel plekken ontzettend veel aandacht. Men verwacht dat de invloed van web 2.0 op de gezondheidszorg enorm (en positief) zal zijn. (Gustini, 2006) 
Maar web 2.0 kent ook een keerzijde: de eerste ‘hyves-doden-door-pesten’ zijn tenslotte al een feit. Met blogs die een bepaalde medische strekking hebben, zou zoiets in principe natuurlijk ook kunnen gebeuren. Niet dat ik via dit blog mensen dood ga of wil pesten, maar in principe is het mogelijk, net zoals ik in principe gevoelige informatie kan laten lekken als ware ik een USB stick van de overheid. Wat kunnen we hier aan doen?
En stel nu dat ik hier een bepaalde uitkomst van een onderzoek neerblog, die iemand interpreteert als een goede tip voor, zeg, diens huwelijk: Aangezien mevrouw Jansen* heeft gelezen dat mannen zich beter over hun huwelijk lijken te voelen als hun vrouw een handicap oploopt, heeft mevrouw Jansen de volgende dag een nogal pijnlijke, maar o zo toevallige ontmoeting met de heggeschaar.
Het is dat ik niet in Amerika woon, maar hoe dek ik me voor alle zekerheid toch goed in?

code-of-ethicsMet ethiek en recht natuurlijk! Ethiek van de ‘Healthcare Blogger Code of Ethics‘ (zodat ik zelf geen stoute dingen doe) en het recht van de DISCLAIMER van de Van Eeckhoutte advocaten (zodat andere mensen geen stoute dingen doen).

Dit zijn de regels van de Healthcare Blogger Code of Ethics:

 1. Clear representation of perspective – readers must understand the training and overall perspective of the author of a blog. Certainly bloggers can have opinions on subjects outside of their training, and these opinions may be true, but readers must have a place to look on a blog to get an idea of where this author is coming from. This also encompasses the idea of the distinction between advertisement and content. This does not preclude anonymous blogging, but it asks that even anonymous bloggers share the professional perspective from which they are blogging.
 2. Confidentiality – Bloggers must respect the nature of the relationship between patient and medical professionals and the clear need for confidentiality. All discussions of patients must be done in a way in which patients’ identity cannot be inferred.  A patient’s name can only be revealed in a way that is in keeping with the laws that govern that practice (HIPPA, Informed Consent).
 3. Commercial Disclosure – the presence or absence of commercial ties of the author must be made clear for the readers. If the author is using their blog to pitch a product, it must be clear that they are doing that. Any ties to device manufacturer and/or pharmaceutical company ties must be clearly stated.
 4. Reliability of Information – citing sources when appropriate and changing inaccuracies when they are pointed out
 5. Courtesy – Bloggers should not engage in personal attacks, nor should they allow their commenters to do so. Debate and discussion of ideas is one of the major purposes of blogging. While the ideas people hold should be criticized and even confronted, the overall purpose is a discussion of ideas, not those who hold ideas.

Eens kijken hoe Ars GeriatriCare zich tot deze regels verhoudt: Punt 1 lijkt me duidelijk, al zou m’n ‘CV’ wellicht wat duidelijker weergegeven kunnen worden onder over AGC & Disclaimer. Punt 2 is tot op heden nauwelijks een probleem geweest, aangezien ik zelf nooit blog over dergelijke directe ervaringen en de postings waarin dat wel is gebeurd (zoals deze) aan rigoreuze screening worden onderworpen. Er zijn tenslotte verhalen genoeg bekend van studenten die in zeven sloten tegelijk terecht zijn gekomen met één verkeerde beschrijving. Overigens is het begrip HIPPA niet gangbaar in Nederland, maar zou daarvoor in de plaats de privacywetgeving en/of de WGBO moeten worden gelezen. Punt 3 is geen punt, Ars GeriatriCare is geen reclameblog (al kan WordPress soms een add vertonen, deze zijn niet van mij). Punt 4 is naar mijn idee ook in orde (zie blogging on peer reviewed research onder ‘over agc & disclaimer’ boven aan het blog). En Punt 5…. Tja, daar heb ik nog te weinig bezoekers voor. Maar mocht je me betrappen op het niet naleven van bovenstaande regels, laat het dan zeker weten!

En dit is de disclaimer:
Naast dat het wellicht opmerkelijk is dat de advocaten het geheel gratis ter beschikking stellen, is het toch wel een vrij uitgebreide manier om te zeggen: don’t try anything stupid.  Edoch, hier is ‘ie dan:

 1. In deze disclaimer wordt verstaan onder:
  • de webpagina: iedere webpagina waarin de uitgever een hyperlink naar deze disclaimer opneemt met de intentie deze disclaimer daarop te laten gelden;
  • de uitgever: de bevoegde uitgever van de webpagina;
  • gebruik(en): onder meer inladen, inloggen, opvragen, raadplegen, lezen, bekijken, beluisteren, bewerken, invullen (van formulieren), verzenden, (tijdelijk) kopiëren, bewaren, doorzenden, verspreiden, van diensten gebruik maken, plegen van rechtshandelingen (bijv. kopen, huren);
  • u: de al dan niet vertegenwoordigde natuurlijke of rechtspersoon die de webpagina gebruikt;
  • de inhoud: onder meer teksten, afbeeldingen, hyperlinks, geluids- en/of videofragmenten en/of andere objecten;
  • schade: directe of indirecte schade van welke aard dan ook, onder meer verloren data en zaken, gederfde omzet, winst of ander economisch nadeel.
 2. Het onderstaande is van toepassing op de webpagina. Door de webpagina te gebruiken stemt u in met deze disclaimer.
 3. De uitgever spant er zich voor in de inhoud van de webpagina regelmatig te actualiseren en/of aan te vullen. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.
 4. De uitgever verschaft de inhoud van de webpagina in de staat waarin deze zich feitelijk bevindt, zonder garantie of waarborg ten aanzien van de deugdelijkheid, geschiktheid voor een bepaald doel of anderszins. De inhoud is experimenteel en voor particulier gebruik bedoeld.
 5. De uitgever is niet aansprakelijk voor schade die is of dreigt te worden toegebracht en voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van de webpagina of met de onmogelijkheid de webpagina te kunnen raadplegen.
 6. De uitgever mag de webpagina naar eigen inzicht en op ieder door hem gewenst moment (laten) veranderen of beëindigen, met of zonder voorafgaande verwittiging. De uitgever is niet aansprakelijk voor de gevolgen van verandering of beëindiging.
 7. Behoudens deze disclaimer, is de uitgever niet verantwoordelijk voor kenbaar aan de webpagina gekoppelde bestanden van derden. Koppeling houdt geen bekrachtiging van die bestanden in.
 8. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de webpagina of de inhoud daarvan kan een inbreuk op intellectuele rechten, regelgeving m.b.t. privacy, publicatie en/of communicatie in de breedste zin van het woord opleveren. U bent verantwoordelijk voor al hetgeen u vanuit de webpagina verzendt.
 9. De uitgever behoudt zich het recht voor om u de toestemming te ontzeggen de webpagina te gebruiken en/of van bepaalde diensten die op de webpagina zijn aangeboden, gebruik te maken. In aansluiting daarop kan de uitgever de toegang tot de webpagina monitoren.
 10. U zal de uitgever, diens werknemers, vertegenwoordigers, licentiehouders, handelspartners en de auteur van deze disclaimer beschermen tegen en vrijwaren van gerechtelijke en buitengerechtelijke maatregelen, veroordelingen e.d., inclusief de kosten voor rechtsbijstand, accountants e.d. die door derden zijn ingesteld ten gevolge van of gerelateerd aan uw gebruik van de webpagina, uw inbreuk op welke wettelijke regeling dan ook of de rechten van derden.

Dus: als lezer en blogschrijver zich gewoon netjes en normaal gedragen, komt het allemaal goed!

* alle  in deze blogpost genoemde personages zijn om privacyredenen verzonnen of volslagen onbekend gemaakt.

Giustini, D. (2006). How web 2.0 is changing medicine. BMJ, 333(7582):1283-1284.

Advertenties

One thought on “Ethiek en recht van het bloggen

 1. […] der vertrouwelijkheid worden in acht genomen. D.w.z. dat de beroepscode en de ethiek van het medbloggen van toepassing zijn! (persoonsgegevens/beschreven situaties dienen volledig onherkenbaar te zijn, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: