Effecten van ziekte en handicap op het huwelijk

En twaalf jaar durend onderzoek door Jeremy Yorgason van de Bringham Young University  onder 1.217 (gerandomiseerd geselecteerde) getrouwde mensen heeft een aantal interessante gegevens aan het licht gebracht over de invloed van ziekte en handicap op de kwaliteit van het huwelijk. Ze vergeleken leeftijden, tijd van opkomen van ziekte of handicap en de beleving van de kwaliteit van het huwelijk voor en na het opkomen van ziekte of handicap. Aan het eind van het onderzoek had ongeveer een vierde van de onderzoekspopulatie aangeven dat zij, of hun ega, een handicap had gekregen die een beperking vormde bij de ADL. Uit de cijfers destilleerden ze vervolgens een aantal conclusies:

  • Een verslechtering van de gezondheid was in het algemeen gekoppeld aan een verslechtering van de huwelijkskwaliteit, maar het opkomen van een handicap was gekoppeld aan een verbetering van de huwelijkskwaliteit.
  • Zowel mannen als vrouwen gaven aan zelf gelukkiger te zijn in hun huwelijk nadat ze persoonlijk getroffen werden door ziekte of handicap.
  • Als vrouwen een handicap kregen, had dit een gemiddeld positieve uitwerking op de door hun man beleefde kwaliteit van het huwelijk.
  • Bij vrouwen wiens man een handicap kreeg, werd er geen veranderde beleving van kwaliteit  door de vrouw vastgesteld.
  • Het opkomen van ziekte en handicap had meer negatieve impact op het huwelijk bij jonge mensen en mensen op middelbare leeftijd dan bij ouderen. (verwonderlijk?)

De onderzoekers kunnen niet precies verklaren waar de toch wel onverwachte verbeteringen in kwaliteit vandaan komen. Een mogelijkheid is dat een handicap stellen dichter bij elkaar brengt, omdat er sprake is van meer afhankelijkheid binnen de relatie. Al moeten we niet vergeten dat ziekte en handicap een nare invloed heeft op een huwelijk, we kunnen wel weer een stukje gerontofobie ontkrachten; ouderdom komt met gebreken, maar het is zeker geen grote poel van verderf.

via: A Blog around the clock & ScienceDaily

Blogging on Peer Reviewed ResearchYorgason, J. B., Booth, A., and Johnson, D. (2008). Health, disability, and marital quality: Is the association different for younger versus older cohorts? Research on Aging, 30(6):623-648. [DOI]

Advertenties

One thought on “Effecten van ziekte en handicap op het huwelijk

  1. […] als een goede tip voor, zeg, diens huwelijk: Aangezien mevrouw Jansen* heeft gelezen dat mannen zich beter over hun huwelijk lijken te voelen als hun vrouw een handicap oploopt, heeft mevrouw Jansen de volgende dag een nogal pijnlijke, maar o zo toevallige ontmoeting met de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: