CiteULike & CitePrecise: erg handig

Ben je ook altijd zo aan het ‘emmeren’ met het vermelden van bronnen in je verslagen en andere teksten? Wanhoop niet (meer), want op internet zijn er twee handige hulpmiddelen te vinden die je tekstverwerkende (studenten)leven een stuk aangenamer kunnen maken: CiteULike en CitePrecise.

CiteULike.
citulikelogoCiteULike  is een online verzamelplaats voor praktisch alle wetenschappelijke publicaties die te vinden zijn in databases als PubMed en ScienceDirect. Kom je een interessant artikel tegen op een door CiteUlike ondersteunde website (en dat zijn er vrij veel), dan is het een kwestie van twee muisklikken en de volledige referentie wordt automatisch in je CiteULike profiel opgeslagen. Om mee te kunnen doen is een simpele ‘sign-up’ voldoende: kies een gebruikersnaam en een wachtwoord, vul je e-mailadres en een kleine veiligheidsmaatregel voor de website zelf in en je bent klaar om je ‘bibliotheek’ te vullen.

En erg handige optie van CiteULike is de mogelijkheid om de artikelen die in je bibliotheek staan volgens verschillende referentienormen op te stellen: geheel automatisch. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over een juiste wijze van vermelding in je bronnenlijst.

Ik ben benieuwd waar CiteULike de komende jaren naar toe gaat, aangezien het nog een vrij jong product is. Het is in 2004 opgezet door Richard Cameron, die zich verbaasde over de slechte kwaliteit van hulpmiddelen voor studenten. Sinds 2006 is men er professioneel mee aan de slag gegaan. Ondertussen staan er meer dan 2 miljoen artikelen vermeld in de bibliotheken van de gebruikers, waarbij je ook direct kan zien of je bepaalde artikelen deelt met andere gebruikers, van wie je overigens ook (als ze daar toestemming voor hebben gegeven) de complete bibliotheek kunt bekijken. Het lijkt wel een beetje op Hyves. Hier is in ieder geval mijn CiteULike pagina te vinden. Rechts in beeld zie je een verzameling ‘tags’. Alle artikelen die op Ars GeriatriCare zijn besproken, kan je vinden onder de tag ‘agc’.

CitePrecise
citepreciselogoDe makers van CitePrecise hebben eenzelfde doel voor ogen als de makers van CiteULike: een hulpmiddel bieden voor het goed omgaan met referenties en verwijzingen. CitePrecise kiest daarvoor een andere invalshoek dan CiteULike: op CitePrecise kan je voorbeelden van referenties volgens de APA norm laten ‘genereren’, waarbij er gebruik kan worden gemaakt van allerlei verschillende en minder bekende eisen van de APA norm (hoe verwijs je bijvoorbeeld naar een ongepubliceerde doctoraalsdissertatie? Zo dus). Nadat je de voorbeeldreferentie hebt laten genereren, wordt er ook duidelijk uitgelegd wat er allemaal in de bepaalde soort referentie naar voren moet komen. Op het moment zijn nog niet alle kunstgrepen van de APA-stijl bruikbaar, maar hier wordt hard aan gewerkt. Ook CitePrecise is een behoorlijke jonge onderneming, die in 2007 is opgericht.

Ik zou willen dat ik beide websites wat eerder had ontdekt…

Advertenties
Getagged

2 thoughts on “CiteULike & CitePrecise: erg handig

  1. […] duidelijk wordt gemaakt), duidelijke bronnen, etc. Maar die massaliteit blijft dan een probleem. Eerder blogde ik al over CiteULike, een online mogelijkheid voor het maken van een persoonlijke literatuurlijst. Deze keer wil ik de […]

  2. […] Ohw ja; bij iedere referentie staat een blauw icoontje: door er op te klikken ga je rechtstreeks naar het desbetreffende item in mijn Citeulike bibliotheek. Weet je niet wat Citeulike is? Klik dan hier. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: