Muziek blijft baten!

Allereerst: de allerbeste wensen voor 2009! Moge het nieuwe jaar goed zijn voor de jongeren en ouderen(zorg). Omdat de meesten wel toezijn aan wat bloeddrukverlaging na alle bacchanalen van de afgelopen weken, gaan we even ‘relaxen’ met wat onderzoek:

In april vorig jaar blogde ik over het effect van muziek op CVA patiënten. Via de RSS Feed van Geriatric Nursing las ik de abstract van een nieuw onderzoek waarbij muziek als interventie werd gebruikt: An Audio Relaxation Tool for Blood Pressure Reduction in Older Adults. Veertien ouderen (gem. 83 jr) deden mee aan het onderzoek, dat bestond uit een programma van  12  begeleide ontspannings-sessies van 12 minuten. De onderzoekers wilden testen of er een effect te ontdekken was op de bloeddruk, hartslag en de variabiliteit van de hartslag (HRV).

Ze ontdekten dat de systolische en diastolische bloeddruk significant daalden dankzij de sessies, evenals de harstslag. De HRV bleek niet beïnvloedt te zijn door de muzikale sessies. Ik ben heel erg benieuwd naar een meer uitgebreide beschrijving van het onderzoek, want er staan natuurlijk nog een aantal vragen open: hadden de proefpersonen al een hoge bloeddruk? Om wat voor een onderzoeksgroep ging het? En natuurlijk: welke muziek werd er gebruikt?

Blogging on Peer Reviewed ResearchTang, H.Y., Harms, V., Vezeau, T. (2008). An Audio Relaxation Tool for Blood Pressure Reduction in Older Adults. Geriatric Nursing Volume 29, Issue 6 pp.392-401 [DOI]

Advertenties

One thought on “Muziek blijft baten!

  1. […] terug naar de effecten van muziek(therapie): Het verlaagt de systolische bloeddruk (maar dat wist de Ars GeriatriCare lezer wellicht al), geeft een verbeterde kwaliteit van leven en heeft positieve […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: