Stagelopen op het hospice (2)

Melissa ReesVGG projectlid Melissa vertelt over haar ervaringen op haar nieuwe stageplek. Deel 1 is hier te lezen, deel 3 is hier te lezen.

Mijn tweede week op het hospice zit er al weer op.
Ik heb in mijn tweede week twee late diensten gedraaid op het hospice. Dit is toch weer heel anders dan een dagdienst. Je hebt als zorgverlener meer te doen met de familie/vrienden van de clienten dan tijdens de dagdienst. Het was verder wel een rustige week op het hospice, er zijn niet veel gekke dingen gebeurd. Ik heb echter wel een mooie gebeurtenis mee gemaakt.

Bij een van de clienten heb ik een ’s avonds de eer gehad om een aan de client gericht gedicht te mogen horen. Dit vond ik erg speciaal. Vervolgens heb ik nog een tijdje met iemand van het bezoek gepraat. Dit was voor mij een bijzonder gesprek omdat dit de eerste keer was dat ik zo dichtbij contact heb gezocht.
Het mooie aan zo’n gesprek is dat je op een heel intiem gebied aan het praten bent en dat ik daar als zorgverlener een kijkje in mag nemen. Ik mag zien hoe de naasten over de dingen denken. Ik mag ze advies geven en een gesprekpartner zijn. Ik mag de meeste mooie kaartjes en teksten lezen en horen. Ik mag zien hoe lief en hecht mensen naar elkaar toe kunnen zijn en dat ondanks de vele liefde die mensen voor elkaar hebben, ze een enorm verdriet hebben omdat zij degene die ze het meest lief hebben binnen afzienbare tijd in hun leven moeten missen. Ik mag als zorgverlener delen in hun herinneringen en hoor de meest wonderlijke verhalen. Je krijgt op deze manier op een hele andere manier kennis over de client. Als er iets bijzonder is aan het verpleegkundig beroep dan is het wel het feit dat je op een zeer intieme wijze kennis maakt met de client en zijn naasten. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor.

Het gaat binnen het hospice echt over deze kleine dingen. Ik mag daar nu getuige van zijn en al de ervaringen die ik op doe binnen deze bijzondere stage neem ik mee in mijn verdere leerproces en in mijn verdere leerhouding. Het is buitengewoon bijzonder dat deze zorg bestaat.

Het zou nog mooier zijn als de palliatieve zorg wat meer in de aandacht zou staan in de medische wereld. Arsten staan soms nog een beetje sceptisch tegen over de palliatieve zorg. Er zijn nog weinig evidenced based studies over de palliatieve zorg. Dit geldt trouwens niet voor alle arsten. De arts die ik meemaak op het hospice is helemaal ‘into’ de palliatieve zorg. Ze stimuleert de verpleging hier ook in! Wat zijn er toch bijzondere mensen op de wereld en wat mag ik er veel ontmoeten tijdens mijn stage op het hospice!

Advertenties

2 thoughts on “Stagelopen op het hospice (2)

  1. […] blog over dergelijke directe ervaringen en de postings waarin dat wel is gebeurd (zoals deze) aan rigoreuze screening worden onderworpen. Er zijn verhalen genoeg bekend van studenten die in […]

  2. […] ervaringen op haar nieuwe stageplek. Deel 2 en 3 van deze ’miniserie’ blogposts zijn hier en hier te […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: