Sonnenberg deel III

Beter laat dan nooit… deel 3
Donderdag, de laatste ‘congres’dag, begint met een mooi uitzicht vanuit mijn kamer: Het heeft flink gesneeuwd!
Na een lekker ontbijt staan er drie workshops op het programma. De docenten van de verschillende deelnemende landen hebben allemaal een eigen ‘onderwerp’ voorbereid.

 

Nederland behandelt alcohol problematiek op (zeer) jonge leeftijd (comazuipen), Duitsland de obesitas epidemie (Duitsland is nr. 1 in de EU) en onder leiding van een Engelse docent hebben we het over palliatieve zorg. In drie groepen verdeeld rouleerden we in internationale groepen door de verschillende workshops. Interessante discussies, waarbij tijdens onze laatste workshop (Palliatieve zorg), de gemoederen aan Engelse zijde verhit raken als ik vertel over de aanhoudende discussie in Nederland over het fixeren van cliënten. In Engeland komt dit geheel niet voor! (waarvoor hulde)
Na het middageten wordt door een Nederlandse en een Engelse docent en een groep Duitse studenten verteld waar de verschillende opleidingen en studenten nu eigenlijk huizen en vandaan komen, aan de hand van een aantal presentaties en filmpjes. Leuk om te zien, maar het duurde her en der wel iets te lang, waardoor onze vrije middag flink in het gedrang kwam. Niet getreurd natuurlijk; het dikke pak sneeuw biedt de mogelijkheid om weer even lekker als een 8 jarige een flink sneeuwballengevecht te houden.
’s Avonds staat de internationale avond op het programma: Alle landen hebben een aantal ‘nationale’ bezigheden voorbereid en het is flink lachen geblazen! Als Nederlanders mogen we het spits afbijten en het koekhappen, spijkerpoepen en de andere spelletjes vallen zeer in de smaak! Als onderdeel van de voorbereiding op de internationale hebben we een filmpje in elkaar geknutseld, waarop onze spelletjes worden uitgelegd.

De Duitsers en Engelsen laten ons o.a. stoeldansen, bier drinken, en dansen (mijn grote specialiteit…) Dolle pret! Als afsluiter nemen we met de hele Sonnenberggroep nog een versie van ‘Amarillo’ op (zoek op YouTube). Die nacht wordt het natuurlijk flink laat en de volgende dag is het weer vroeg op: terug naar Nederland. Het zit er op. Sonnenberg was super!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: