Verpleegkundig rekenen

In de propedeuse van de HBO-V van Saxion Hogescholen is de module ‘PVR’ een weinig geliefd onderdeel: Verpleegkundig Rekenen.

Na een paar lessen rekenen volgt een toets, die met een tien dient te worden afgesloten. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dat, zelfs in een VWO klas, de nodige stress op kan leveren.

Op 6 april blogde ik dat de V&VN bezig was met het aanpassen van hun online rekentoets en deze lijkt nu prima te werken. (in die post is ook een schrikbarend onderzoek naar de rekenknobbels van verpleegkundigen te vinden)

Dus: hoe staat het met de rekenskills?

Test het zelf met de V&VN online rekentoets!

De rekentoets is overigens ook als ‘stand alone’ toets te gebruiken, zodat er zonder internetverbinding ook naar hartelust gerekend kan worden:

 1. Begin op een computer met een internetaansluiting waarop Internet Explorer geïnstalleerd is
 2. Maak op de harde schijf eerst een nieuwe map aan met de naam Rekentoets
 3. Surf naar www.venvn.nl
 4. Open de Rekentoets
 5. Klik op Toon alle vragen
 6. Selecteer vervolgens in het menu Bestand > Opslaan als en sla de webpagina op in de map Rekentoets (kies als bestandsnaam bijvoorbeeld Rekentoets instellingsnaam)
 7. Kopieer de totale inhoud van de map Rekentoets op een usb memory stick voor gebruik op een laptop tijdens de bijeenkomst. (Zorg wel dat Internet Explorer op deze laptop geïnstalleerd is.) Kopieer ook de folder Rekentoets_bestanden mee (voor het logo).
 8. Open in de map rekentoets het bestand Rekentoets instellingsnaam.htm.
Advertenties
Getagged ,

One thought on “Verpleegkundig rekenen

 1. ellen schreef:

  Zelf heb ik tijdens het Nursing event de rekentoets gemaakt. Ik vond deze vrij gemakkelijk en had dan ook een 10 gehaald, iets wat ik zelf vanzelfsprekend vond, zeker nu ik zelf nog student verpleegkunde ben en de toets 3 jaar geleden nog heb gemaakt. Toch was het niet zo vanzelfsprekend; de standhouder kwam namelijk met een grote bos bloemen naar mij toe om me te feliciteren en te vertellen dat ik nummer drie van die dag was die een 10 had gehaald. En dat terwijl het al aan het eind van de dag was en de computers waarop je de toets kon maken al de gehele dag non-stop bezet waren. Hier schrok ik toch wel van. Ik kan me voorstellen dat je op zo’n dag niet meteen je rekenkennis paraat hebt, maar ik vond het wel zorgwekkend dat veel mensen niet eens de helft van de vragen goed kon beantwoorden…
  Ook op mijn stage merk ik dat veel collega’s moeite hebben met het uitrekenen van hoeveelheden medicatie, iets wat eigenlijk zo vanzelfsprekend zou moeten zijn! Ik vind het dan ook erg belangrijk dat tijdens de opleiding aandacht besteed wordt aan het verpleegkundig rekenen, ook al is het inderdaad geen geliefd vak…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: