Dat gaat zomaar niet! Over het invoeren van richtlijnen.

Nivel heeft weer een fraai stukje literatuuronderzoek afgeleverd:

Factors influencing the implementation of clinical guidelines for health care professionals: A systematic meta-review. Vrij vertaald: Factoren die de implementatie van klinische richtlijnen voor zorgprofessionals beïnvloeden.

In het onderzoek hebben ze willen achterhalen wat succesfactoren (en valkuilen) bij het invoeren van nieuwe richtlijnen zijn. (zoals de nieuwe EADV richtlijn) Een nieuwe richtlijn betekent immers nog geen nieuwe praktijk!

Ze begonnen in 2006 met 885 mogelijk nuttige zoekresultaten in de medische onderzoeksdatabases en dit jaar leveren ze de gegevens van 12 bruikbare meta analyses op in hun onderzoeksverslag. In de gebruikte analyses kwamen factoren aan de orde als: complexiteit van de richtlijnen, co-morbiditeit van patiënten, evidence base van richtlijnen, bij ontwikkeling van richtlijnen betrokken professionals, etc. Deze factoren zouden volgens de geraadpleegde onderzoeken een negatieve impact hebben op de uitvoering

Helaas, er is geen keihard bewijs om die statements hard te maken, aldus Francke et al. De onderzoekers concluderen op basis van hun gegevens dat de evidence base ‘thin’ is. Veel reviews missen een goede onderzoeksmethode en de methodologisch goede onderzoeken hebben een kleine onderzoekspopulatie. Er is dus niet met een gegronde zekerheid te zeggen wat nu een goede strategie is op basis van bestaande literatuur, en verder onderzoek is nodig. Persoonlijk vind ik de aankondiging op de site van Nivel daarom een beetje al te stellig. Zo reppen ze met geen woord over de mankementen van het gebruikte onderzoeksmateriaal en dat lijkt me toch een matige weergave van de werkelijkheid.

Het is tenslotte ook goed om te weten wat je niet weet en toe te geven dat je het niet weet. Gezien de regen aan richtlijnen zou het echter wel wenselijk zijn verandering aan te brengen in wat we niet weten.

Blogging on Peer Reviewed ResearchFrancke, A.L., Smit, M.C., Veer, A.J.E. de & Mistian, P. (2008). Factors influencing the implementation of clinical guidelines for health care professionals: A systematic meta-review. BMC Medical Informatics and Decision Making 2008, 8:38 [DOI]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: