Ouder worden, fruitvliegjes, genen en de ziekte van Alzheimer.

Een schijnbaar ‘random’ verzameling termen in de titel, maar Chun-Fang Wu van de univerisiteit van Iowa heeft er een verband in gevonden, zo valt te lezen op de website van Scientific American (S.A.).

Ze onderzocht (zoals zovelen) groepen van drosophila melanogaster, ook wel bekend als het fruitvliegje. Het eigene van haar werk (en een van haar studenten): onderzoeken of er een genetische oorzaak te vinden is voor het verschijnsel dat omgang met jonge soortgenoten de levensverwachting van ouderen verhoogt. Dit is volgens S.A. een goed gedocumenteerd verschijnsel bij zoogdieren zoals ratten en niet-menselijke primaten, waar Wu nu dus een genetische oorzaak voor lijkt te hebben gevonden.

In haar onderzoek pastte Wu de genetische informatie van de fruitvliegjes aan op het zgn. Sod1 gen. Dit gen wordt bij mensen in verband gebracht met twee zeer ernstige ziektes: Alzheimer en ALS. Door de genetische informatie van de vliegjes aan te passen verkortte Wu de levensduur van de fruitvliegjes met 75%. Vervolgens onderzocht zij de gevolgen van het ‘hokken’ met jongere soortgenoten. En die gevolgen bleken niet gering: de Sod1 mutanten bleken twee keer zo lang te leven en werden fysiek gezien actiever, wanneer zij ‘omgingen’ met de actievere jongelingen! Toen de jonge fruitvliegjes werden ontdaan van hun vleugels, bleek dit effect te verdwijnen, hetgeen er op duidt dat de fysieke activiteit van de jongere vliegen van belang is in het verschijnsel.

Naast dat lichamelijke activiteit an sich al heilzaam is gebleken voor ouderen, begint nu dus ook duidelijker te worden dat het in de omgeving hebben van jonge actievelingen ook een gunstig effect heeft op ouderen en, niet in het geheel onbelangrijk, waarom dit zo is.

Blogging on Peer Reviewed ResearchWu, C.F & Ruen, H. (2008). Social interaction-mediated lifespan extension of Drosophila Cu/Zn superoxide dismutase mutants. PNAS May 27, 2008 vol. 105 no. 21 pp. 7506-7510 [DOI]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: