VGG kerncompetentieschema

Voor een beetje overzicht heb ik de domeinen, domeinspecificaties, rollen en kerncompetenties van de verpleegkundige gerontologie geriatrie eens in een schema proberen te gieten. Dit is het resultaat:

(klik op de afbeelding om het schema als PDF te downloaden)

Zo op het eerste gezicht valt het me op dat er wellicht meer logica in de opzet kan, ik zou daarbij denken aan het hernummeren van kerncompetentie 5 naar nummer 3 (en vice versa) en het schrappen van de domeinspecificatie ‘zorgbeleid’, aangezien deze al naar voren komt in de specificatie ‘zorgbeleid en programmering’. Op deze manier is de structurele samenhang van de bedoelde rollen naar mijn idee duidelijker. Klik hier voor een indruk van dit voorstel.

Het leuke aan de poster vind ik dat het een andere kijk dan gebruikelijk op ‘de beschrijving’ van de professie van de verpleegkundige. Ik ben gewend om vanuit rollen en kerncompetenties te denken, waarbij de domeinen en domeinspecificaties een ondergeschoven kindje lijken, terwijl dit toch de eerste stappen in de opbouw zijn. Er ontstaat in de poster een overzicht van de samenhang tussen de domeinen en domeinspecificaties, rollen en kerncompetenties van het competentieprofiel, iets waar ik pas bij het maken achterkwam.

Ik blijf het niettemin wel wat jammer vinden dat de rol van beroepsbeoefenaar wat minder uitgewerkt is, terwijl de aspecten van het vak binnen deze rol toch onderdeel vormen (een) van de reden(en) voor de opkomst van de VGG opleiding: ‘hersens aan het bed’ (hoezeer die opmerking mij ook tegenstaat).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: