Fusies: niet slecht voor de kwaliteit van zorg

Ik ben al tijden benieuwd naar de uitkomst van een dergelijk onderzoek, maar had nog niet de moeite genomen om er naar op zoek te gaan: wat doen fusies nu met de kwaliteit van zorg? Het blijkt dat de leden van Tweede Kamer met eenzelfde soort vraag zaten, aangezien ze de RVZ om advies gevraagd hebben omtrent de fusies in de zorgsector.

Op het moment bevind ik me voor de tweede keer in een fuserende organisatie en het is een heidens karwei, dat fuseren. Maar volgens de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg kunnen we weer rustig ademhalen:

“De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) heeft geen aanwijzingen gevonden dat fusies in de zorg schadelijk zijn voor de bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg. Dit in tegenstelling tot de signalen van de Tweede Kamer.”

en even verderop:

“De kwaliteit van de zorg is soms juist gediend met schaalvergroting.”

De heisa die in de Tweede Kamer is ontstaan rondom de fusies blijkt dus ongegrond, evenals het idee om een fusieverbod mogelijk te maken. De kartelwaakhond Nma en de Nza zijn in staat om toe te zien op de fusies, waarbij de positie van de Nza versterkt dient te worden.

Schaalvergroting blijkt ook de middelen te scheppen die kleinschaliger werken mogelijk maken, aldus de RVZ. Dat klinkt bijna paradoxaal, maar ik kan me er wel wat bij indenken. Ik vraag me wel eens af wat dergelijke constructies doen met de afstand tussen ‘het management’ en de zorgverleners ‘op de werkvloer’.

Lees het advies ‘Schaal en Zorg’, of een van de andere publicaties van het RVZ over dit onderwerp

UPDATE!
Lex, oprichter van het blog http://thuiszorg-blog.blogspot.com plaatst een goed uitgewerkte kanttekening bij het rapport van de RVZ. Hij legt de vinger op een aantal zere plekken in het rapport, waaronder de ontoereikendheid van de inhoud van het rapport met betrekking tot de situatie op de thuiszorgmarkt.

Advertenties

2 thoughts on “Fusies: niet slecht voor de kwaliteit van zorg

 1. Lex schreef:

  Beste Bram en mede auteurs. Een leuk blog ten eerste! Als mede blogger in dezelfde sector, maar met een ander onderwerp heb ik me door wat artikeltjes heen gelezen en ik heb me ingeschreven op jullie RSS feed.

  Ten aanzien van bovenstaand artikel moet ik enige kanttekening plaatsen. Ik heb een artikel geplaatst over de RVZ en de rol die zij innemen. Of de jonge RVZ wel de zwaarte mag krijgen die jullie hierboven in het artikel aannemen is de vraag. Ze scheren behoorlijk wat over 1 kam binnen de gezondheidszorg en dit gaat lang niet altijd op. Het rapport waar hierboven over geschreven is, betreft namelijk de fusie tussen drie organisaties, waaronder een thuiszorgorganisatie. Lees dit artikel
  http://thuiszorg-blog.blogspot.com/2008/05/advies-schaal-en-zorg.html
  eens door. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

  En verders, ga zo door!

  Groet, Lex
  http://www.thuiszorg-blog.blogspot.com

 2. Bram Hengeveld schreef:

  Bedankt Lex, voor je heldere toelichting. (zowel hier alsook op je eigen blog) Je toont m.i. de kracht bij uitstek van de ‘blogosphere’! Ik heb je opmerking verwerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: