onderzoek & publicatie

Evidence based werken vereist, logischerwijs, evidence. Maar wat is hetgeen dit bewijs vormt? In deze post hoop ik een beetje duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Er is een scala aan andere onderzoekssoorten, zoals bijvoorbeeld de ‘casestudie
Een ander voorbeeld is het paradepaardje van de klinische onderzoekswereld: het dubbelblind gerandomiseerde onderzoek. Doordat nog de behandelaar, nog de patient weten wie welke behandeling krijgt, wordt de kans op onbewuste beinvloeding geminimaliseerd. Het is grappig op te merken dat paarden op een bepaalde manier hebben bijgedragen aan de wetenschap, maar daarvoor zult u even het verhaal over ‘der Kluge Hans’ moeten opzoeken.

Wetenschappers dienen in ieder geval een goede beschrijving van hun methoden te geven, zodat de experimenten in principe herhaalbaar zijn en mogelijke fouten kunnen worden opgespoord.

Als het onderzoek geheel volgens de regels der schoon- en eerlijkheid is uitgevoerd, is het nog steeds relatief monddood, zolang het niet gepubliceerd wordt.

‘A discovery does not exist, until it is safely reviewed and in print.’

Maar publicatie van wetenschappelijk materiaal is een meer ingewikkeld proces dan het standaard ‘auteur’-‘redactie’ verhaal. Ieder zichzelf respecterend wetenschappelijk blad past zgn. ‘peer review’ (Ned. ‘collegiale toetsing‘) toe. De ingezonden onderzoeksverslagen worden naar een aantal experts op het gebied van de onderzochte materie gestuurd, die er hun kritiek op loslaten en een advies over het wel of niet publiceren uitbrengen. Klik (ter illustratie) hier voor de publicatierichtlijnen van het Vlaams-Nederlandse blad ‘Verpleegkunde’
De redactie van een blad hoeft zich evenwel niet altijd wat aan te trekken van dit advies, het zal alleen de ‘geloofwaardigheid’ niet ten goede komen. Er zijn wel een aantal vraagtekens bij deze vorm van toetsing en uitgave te zetten, met als resultante: publicatiebias; een verdraaing van de werkelijkheid, door bijvoorbeeld bevooroordeling t.o.v het onderzochte of de onderzoekers.

Het wetenschappelijke ideaal van herhaalbaarheid, verificatie en falsificatie is misschien een molog, maar u leest momenteel op een bijzonder sprekend voorbeeld van de kracht van het systeem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: